Det är de låga energipriserna som gör att bolaget avvaktar med att uppföra den tänkta vindkraftsparken.
Tillståndet för att få bygga vindkraftsparken är klart men nu skall mark- och miljödomstolen ta ställning till ett överklagande om vilken typ av belysning som skall finnas på vindkraftverken. Antingen ett konstant vitt blinkande ljus eller ett dyrare radarbaserat ljus som bara tänds när ett flygplan närmar sig.
– Tas det ett sådant beslut att vi behöver det så får vi utvärdera det men det kommer inte att påverka vår investeringsvilja, säger Peter Zachrisson, VD Stena Renewable.
”Absurt beslut”
Det var för fem år sedan som bolaget ansökte om att få bygga en vindkraftspark på Kronoberget i kommunen och Sven Larsson som har en sommarstuga i närheten engagerade sig tidigt i nätverket ”Rädda Lekeberg” som är emot industriell vindkraft i Lekeberg.
– Vi samlade in cirka 2.000 namnunderskrifter som vi lämnade in till kommunfullmäktige innan de skulle ta sitt beslut men det ville man inte ha av formella skäl. Det fanns inga personnummer och då lade man den här väldigt starka viljeyttringen åt sidan vilket var formellt korrekt men rent demokratiskt politiskt var det ett absurt beslut att man gjorde så, säger Sven.
Röstade ja
Men kommunfullmäktige i Lekeberg röstade ja till bolagets ansökan om att få uppföra 16 vindkraftverk norr om Mullhyttan.
– Det är viktigt att ta ansvar för miljön, kommenterade dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Charlotta Englund (C).
Lars har skrivit många tidningsartiklar, domstolsinlagor och pm för att vindkraftsparken inte skulle bli verklighet men om elpriset stiger så är det möjligt att vindkraftverken kommer att byggas.
– Det är väldigt viktigt för oss. Det är en av Sveriges absolut bästa vindkraftparker och vi vill gärna bygga den. Vi är en långsiktig investerare och vi har för avsikt att bygga den på sikt, säger Peter.
– Det jag hoppas på är att den här processen ändå har lett till att det inte blir fler bolag och vill bygga ändå mera och förstöra naturen. Jag tror ändå att man märker att det är så pass jobbigt att hantera delar av Lekebergs befolkning att man drar sig, säger Lars.