Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför söker sig grävlingarna till städerna

Uppdaterad
Publicerad

Grävlingarna har blivit vanligare – och söker sig till städerna. Förklaringen är enkel: där finns det gott om mat.

– De äter i princip allt de kan komma över, säger viltforskaren Andreas Seiler.

Grävlingar gillar mat som går att böka fram ur jorden, som daggmask. Men även om de inte är jagande rovdjur, så kan insekter, fågelägg eller en fågel också smaka gott.

I sin jakt på föda söker de sig nu ofta till städerna. Särskilt i villaområden har jägare fått sättas in efter att trädgårdar förstörts på nätterna av hungriga grävlingar.

– Jag förstår att man är rädd om sin trädgård. Grävlingar kan böka upp ordentligt och äta tulpanlökar och allt annat som man inte vill att de ska förstöra. Men att bara ställa upp fällor och jaga dem kanske inte är det bästa hjälpmedlet, säger Andreas Seiler vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Flyttar gärna in i begagnad bostad

Grävlingar gillar nämligen välbyggda bostäder i bra läge. Även om alla grävlingar i ett gryt jagas till döds, kan nya grävlingar flytta in. På så sätt sparar de in arbetet med att bygga det stora grytet, med många gångar och flyktvägar. Andreas Seiler tipsar istället om att erbjuda grävlingarna lättåtkomlig mat på ett ställe där de inte stör.

– Kanske fungerar det bättre att man erbjuder dem alternativ istället. Som en gödselstack där de kan leta daggmask.

Varannan blir överkörd

Att grävlingar söker efter föda i områden där det bor människor innebär livsfara för dem själva. En studie som Andreas Seiler gjort tillsammans med tre andra forskare, visar att ungefär varannan grävling dör i trafiken. Nästan lika många dör av jakt. Det betyder att få grävlingar har hög ålder som dödsorsak.

– Det är nog ganska ovanligt. Det kan förekomma i områden där det finns lite trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.