Foto: SVT

Därför stängdes dörrarna under rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Efter mindre än en timme beslutade tingsrätten att rättegången om upploppet i Hallsberg skulle hållas bakom stängda dörrar. Anledningen – flera av de åtalade under 18 år.

– Det finns en lag som handlar om att skydda unga lagöverträdare som är under 18 år från för mycket uppmärksamhet, säger Björn Lindén som är lagman vid Örebro tingsrätt.

Det var advokaten Andreas Hahn som på begäran av sin 17-årige klient yrkade på stängda dörrar. Tingsrätten tog en kortare paus och bestämde sedan att med hänsyn till att flera åtalade är under 18 ska allmänheten och media inte få närvara under förhandlingen.

LÄS MER: Beskedet: Rättegång bakom stängda dörrar

Upplopp i Hallsberg

– Det är två intressen som står emot varandra. Dels från allmänheten men även intresset av att skydda unga lagöverträdare, säger lagmannen Björn Lindén.

När tingsrätten tar beslut om stängda dörrar vägs intresset från samhället mot hur unga lagöverträdare drabbas om vissa uppgifter sprids. Samtidigt är det viktigt att förhandlingar är offentliga för rättssäkerhetens skull. Men då flera av de åtalade nu är unga vägde skyddsbehovet över.

Yngsta är 16 år

Den yngsta av de som deltog i upploppet och kastade stenar mot polisen har nyss fyllt 16 år. Tre andra är 17 år. Och det är av hänsyn till deras låga ålder som tingsrätten fattade beslutet. Åklagaren Louise Helleday förstår tingsrättens beslut.

– Det finns ett barnperspektiv att ta hänsyn till när det är en person under 18 år, men samtidigt finns det ett allmänintresse. Det blir en intressekonflikt, säger kammaråklagare Louise Helleday.

Åklagaren Louise Helleday förstår tingsrättens beslut. Foto: Andreas Ericsson/SVT

I det här fallet vägde alltså skyddsbehovet över allmänintresset. Men det finns en möjlighet att beslutet ändras under förhandlingens gång.

– Det är något som rätten tar ställning undan för undan men oftast sker hela förhandlingen bakom stängda dörrar, säger Björn Lindén och fortsätter.

– Efter rättegången fattas ett nytt beslut om sekretessen ska vara kvar. Om inte, så blir förhören och protokoll offentliga då.

En ifrågasatte

En av de åtalade, 27-åringen som pekats ut som ledare, ville att förhandlingen skulle vara offentlig. Framför allt på grund av att hans fru fanns på åhörarplats.

Men det var inget som rätten tog hänsyn till när de fattade sitt beslut. Ett beslut som åklagaren förstår.

– Det är inte så konstigt att han begär det när han har en klient under 18. Det gör man ofta om det är ett stort intresse allmänheten och en ung person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Hallsberg

Mer i ämnet