• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen i Visby har anmälts av flertalet personer till JO. Foto: TT

Degerforskvinna: ”Allas skyldighet att agera mot NMR”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen gett NMR, Nordiska motståndsrörelsen, tillstånd att stå på Södertorg i Visby under fem timmar om dagen under Almedalsveckan har hittills 20 personer anmält polisen till Justitieombudsmannen.

– Jag tycker det är allas skyldighet att agera, säger en kvinna i Degerfors som gjort en anmälan.

Det var i lördags som det stod klart att den nazistiska organisationen NMR får ställa upp ett bokbord och dela ut broschyrer på Södertorg i Visby under Almedalsveckan. Sedan det blev känt har ett tjugotal personer anmält polisen i Visby och menar att beslutet strider mot den svenska grundlagen.

”Smaklöst”, ”De är en fara för andra människor” och ”att polismyndigheten låter dem stå så nära att en fredlig förening som RFSL känner sig hotad till den grad att de inte ställer upp då är yttrandefriheten och demokratin hotad” är några av de förklaringar folk skrivit.

”Strider mot grundlagen”

En av de som anmält polisen är en kvinna i Degerfors, som vill vara anonym.

– Det som gjorde att jag blev irriterad var att Almedalen tog sitt ansvar när de inte tillät NMR att delta, men sedan gav polisen dem tillstånd ändå. Att låta dem stå där strider mot våra grundlagar, säger hon.

Med anledning av NMRs närvaro på torget har RFSL ungdom valt att ställa in sin medverkan i Almedalen.

– NMR har under året bedrivit kampanjen ”Krossa homolobbyn”. Det är ett väldigt tydligt budskap, och det är helt absurt att polisen inte verkar se det, säger Frank Berglund, förbundsordförande i RFSL Ungdom, till SVT.

Polisen inte orolig

Ansökan kom in sent till polisen i Visby, men det ska inte funnits någon anledning att neka dem.

– Vi har bedömt deras ansökan som alla andra som kommer in. Den här platsen var ledig och då har vi gett dem tillstånd utifrån de grundlagsskyddade rättigheterna att uttrycka sin opinion, säger Mattias Andersson, polisens biträdande kommenderingschef på plats till SVT Nyheter Öst.

– Jag känner mig inte orolig på något sätt för säkerheten på Gotland.

Kvinnan i Degerfors menar att det är upp till var och en att agera.

– Historien från 30-talet upprepar sig, det är så jag ser det. Jag tycker det är allas skyldighet att agera istället för att bara sitta hemma och beklaga sig över hur hemskt det här är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.