Det är Örebro kommun och Karlskoga kommun som kartlagt personer med minst två års eftergymnasial utbildning utan svenskt medborgarskap, men med uppehållstillstånd.
Efter ungefär tre år visar utvärderingen att cirka en tredjedel av deltagarna i projektet har gått ut i arbete – och ungefär lika många har gått till utbildningar som sedan ska leda mot arbete, ofta på högskolenivå.
– Åtta av tio har kommit in i en bransch som matchar deras kompetenser och utbildning, säger Khaled Haj Taha, delprojektledare.
Högutbildade mår sämre
– Ofta mår de högutbildade sämre rent mentalt när de kommer hit för de har fallit nedåt på samhällsstegen. Man kommer från ett välbetalt arbete, fint hem med flera bilar, sen kommer man till Sverige och då försvinner allt det där, säger Per Wassgren som är projektledare.
Han fortsätter:
– Jag tror att man från myndigheters sida tänker att de högutbildade utlandsfödda klarar sig och att det är de lågutbildade utlandsfödda vi måste satsa på. Men det visar sig att det är lite svårare än så.
Projektet Den g(l)ömda resursen
- Är ett led i arbetet med att säkra personalförsörjningen inom offentlig sektor och ta tillvara potential hos högutbildade utlandsfödda.
- Riktar sig till personer i Örebro och Karlskoga.
- Deltagarna får sina kompetenser analyserade och presenterade för arbetsgivare inom i första hand kommunerna men även exempelvis Region Örebro län, statliga verk och privata arbetsgivare.
- Hjälper arbetsgivare med insatser inom fördomsfri rekrytering och handledarstöd.
- Finansieras av EU:s Asyl-, migrations- och integrationsfond samt Örebro kommun och Karlskoga kommun.
Källa: Örebro kommun