Första året har anläggningen med totalt 42 solcellspaneler och en växelriktare, som omvandlar panelernas likström till 220 volt växelström, genererat cirka 10 800 kilowattimmar. De har förbrukat cirka 12 600, men sista elräkningen för fjolåret har inte kommit än.
– Vi producerar mer än vi förbrukar på sommaren och har ett buffertkonto hos elleverantören, säger Denis.
Överskottet går tillbaka
Just den här soliga februaridagen blir det ett litet underskott i produktionen, eftersom solen skiner på större avstånd än på sommaren. Men från mars och över hela sommaren blir det i regel ett överskott, eftersom elbehovet minskar. Överskottet går tillbaka till elnätet, till ett buffertkonto som kan nyttjas senare och kvittas mot förbrukningen den mörka, kalla årstiden.
Investeringskostnaden landade på 150 000 kronor och när de sökte fick de göra avdrag på 20 procent. Idag är den avdragsgilla delen 15 procent.
– Det tar väl 9-10 år innan vi fått tillbaka pengarna för investeringen, men vi gjorde det av både klimatskäl och ekonomiska skäl, säger Denis.
Drömmen att bli oberoende
Denis önskan om att bli mer oberoende av elnätet kräver dock en stor investering i batterier som kan lagra elektriciteten.
– Det är ju lite surt att behöva betala nätavgiften och moms på den el som vi producerar.
Hör honom berätta mer i videoklippet.
Grönt avdrag för solceller på 15 procent
• Ersätter tidigare solcellsstödet som söktes hos Länsstyrelsen
• Kan sökas för nätanslutet solcellssystem
• Installatören sköter avdraget
• 15 procent kan dras av för material och arbetskostnader
• Kan användas en gång per år
• Maxgräns 50 000 kr per år och person
Källa: Skatteverket