Delad bild. Till vänster flyger en drönare utrustad med kamera och sensorer. Till höger står en man, brandmannen och drönarpiloten Jörgen Gerstenmeyer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder av sensorer och möjligheter kommer med den moderna drönare som Nerikes Brandkår förfogar över. Brandmannen och drönarpiloten Jörgen Gerstenmeyer beskriver några av funktionerna i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Drönare allt mer avancerade – viktigt verktyg för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en skogsbrand sommaren 2018 flög brandmannen Jörgen Gerstenmeyer upp med en privat drönare för att få överblick. Det ledde snart till en ny investering vid Nerikes brandkår – och fler har det blivit sedan dess.

2019 köptes den första drönaren in. För samma pris man betalade då har den senaste modellen som köpts in fått många fler viktiga funktioner.

– Då kunde man inte flyga i regn. Men den här modellen klarar det, berättar Jörgen.

Med IR-kamerans hjälp kan exempelvis personal som arbetar med släckning få viktig information från luften. I samband med en brand i ett villaområde i Örebro för två år sedan gav drönarens termiska kamera viktig information.

– Vi kunde konstatera att takkonstruktionen var dubbel. Man hade byggt på ett nytt tak på det gamla och brandhärden låg mitt emellan.

Gav överblick vid dödsolycka

I samband med en olycka med dödlig utgång i Kopparberg nyligen kunde drönaren snabbt ge en överblicksbild.

– Vi sökte av dammen nedströms från luften, när kraftbolaget sänkt vattennivån. Det var mörkt, men med hjälp av IR-kameran kunde vi se om det fanns något längs stranden som kunde indikera en individ.

Minskar samhällsstörningar

Vid järnvägsolyckor har tekniken stor potential, eftersom trafiken måste stängas av under räddningsarbetet och när spårområdet kontrolleras. Ibland är det oklart om det är en människa eller ett djur som blivit påkört, och ofta handlar det om långa sträckor som ska synas.

– Vi kan söka av ett område på kort tid utan att störa samhällsfunktioner alltför mycket, säger Jörgen Gerstenmeyer.

I videoklippet berättar Jörgen mer om tekniken och i vilka situationer drönaren är ett stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.