Foto: SVT / TT Bild

Drönare hotar djurlivet

Uppdaterad
Publicerad

Drönare blir allt vanligare. Och nu hotar den djurlivet. En drönarfotograf har anmälts för att ha stört en mycket känslig fågel.

Det är länsstyrelsen som har skickat in en anmälan till åklagarmyndigheten. Upprinnelsen till anmälan utspelar sig i naturreservatet Knuthöjdsmossen i Hällefors kommun. En person ska där ha använt sig av en drönare, vilket kan beskrivas som en obemannad luftfarkost, för att ta bättre bilder.

– Det handlar om ett område där det finns mycket Smålom. Det är en fågel som framförallt är skyddad av reservatet. Det handlar om ett speciellt naturområde där det finns många vattenspeglar. Ett av dem bästa på långa vägar för just Smålommen, säger Johan Strandberg, jurist på länsstyrelsen i Örebro.

”Väldigt känslig fågel”

Strandberg beskriver fågeln som väldigt känslig med ett stort behov av större vattenspeglar för att kunna starta och landa.

– Det är naturligtvis en förutsättning för att kunna trivas i området. Upplever den då att den störs vid start eller landning av exempelvis en drönare är det stor risk för att den inte kommer tillbaka, säger Strandberg och tillägger:

– Under de perioder det finns ägg eller ungar i boet så är den omedelbara konsekvensen att äggen förstörs eller att ungarna dör.

Första anmälan

Drönarfotografen är den första som blivit anmäld för ens ådan här händelse av länsstyrelsen. I och med anmälan som nu skickats in vill länsstyrelsen undersöka om drönaren omfattas av regelverken som finns vid reservaten.

– Dels vill vi, om det skett något otillbörligt, att personen ska lagföras. Men alldeles oavsett så hoppas vi, utöver att vi kanske ändrar våra regler, att allmänheten får upp intresset och förståelsen för att det handlar om skyddsvärda områden och att man måste vara försiktig. Ska vi ha kvar fåglarna och naturen på det sättet som vi har i dag måste vi vara rädda om den, säger Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.