Foto: TT/SVT

Dyr nota efter mördarjakt i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Polisens jakt efter den 25-årige mördare som rymde från en fångtransport utanför Laxå kostade skattebetalarna närmare en kvarts miljon kronor. Samtidigt kan SVT avslöja ett tidigare okänt vittnesmål som visar hur nära polisen egentligen var att ta mannen.

Det har gått två månader sedan en 25-årig morddömd man rymde från en fångtransport utanför Laxå. Trots ett stort och intensivt sökpådrag är mannen fortfarande på fri fot.

Nu kan SVT avslöja att mannen var nära att gripas av polis.

Rymning från fångtransport

Två poliser som deltog i sökarbetet fick syn på mannen vid ett kalhygge mitt ute i skogen. De identifierade sig som poliser och sprang efter. Men på grund av svår terräng och att mannen hade för stort försprång så kom han undan.

Hundar sattes in

Efter iakttagelsen koncentrerade polisen en del av sökinsatsen till det aktuella området. Tungt beväpnad polis, hundar och en helikopter deltog.

Hundarna fick upp ett spår efter mannen men det varma vädret gjorde att spåren efter mannen dunstade snabbare och att de behövde vila och inte kunde fullfölja.

– Vi koncentrerade ett visst arbete till den platsen men det var inget som gjorde att vi släppte allt annat, säger Henrik Dahlström som var chef över sökinsatsen.

Dyr sökinsats

Polisen sökte aktivt efter mannen under ett drygt dygn. Tillsammans letade polismännen på plats i totalt närmare 350 timmar och en polisenshelikopter flyg över området i nästan 12 timmar.

På SVT:s begäran har polisen räknat ut kostnaden till närmare en kvarts miljon kronor.

– Det är inte en kostnad som jag tänker på. Det här är en en resurs som vi har i det dagliga arbetet. Det är en kostnad som finns där och nu valde vi att prioritera den till sökandet efter den rymde mannen, säger Henrik Dahlström som var chef över sökinsatsen.

Misstänkt tjänstefel

De tre kriminalvårdare som arbetade i den aktuella transporten utreds fortfarande för tjänstefel. Enligt åklagaren pågår utredningen men det kommer att dröja flera veckor innan den tidigast kan vara klar. Även om ett tjänstefel skulle ligga bakom rymningen, anser Henrik Dahlström att det inte påverkat polisens sökinsats.

– Vi kan inte utgå från början att det skulle varit någon annans fel. Vi måste agera på de uppgifter vi har och jag tycker att det här är en del av vårt uppdrag.

Samtidigt har den morddömde mannen under tiden han varit på flykt via sin försvarare överklagat domen till högsta domstolen. 25-åringen hävdar att han agerade i nödvärn och inte ska dömas för mord. Hans advokat Roba Azzam vill inte kommentera om hon har haft kontakt med sin klient.

Vad tänker du kring att han kan ha haft kontakt med sin advokat?

– Det kan vara ett tecken på att han är någonstans på flykt. Vi kan bara hoppas att vi hittar honom, säger Henrik Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet