Dyrare för Karlskoga att utbilda röstmottagare inför årets val

Publicerad

Det blev dyrare att utbilda röstmottagarna i Karlskoga efter Valmyndighetens nya direktiv som började gälla vid årsskiftet. Inför årets val ska samtliga kommuner i landet utgå från ett och samma kursmaterial.

– Det blir en tredjedel till som vi ska betala ut i arvode, säger valhandläggaren Karin Jirenius.

Utbildningen för röstmottagarna har förlängts för att hinna med allt. Inför förra valet tog utbildningen cirka två timmar. Nu behövs egentligen det dubbla, men delen som rör ordföringarna i varje valdistrikt har kunnat lyftas bort för majoriteten av röstmottagarna och tiden hållits ned till tre timmar. 

– Vallagen har ändrats så att Valmyndigheten har fullt ansvar för att det finns ett utbildningsmaterial. Det är ett 70-tal bilder som ska visas och gås igenom, berättar valhandläggaren Karin Jirenius.

Valet 2022 Örebro län

Sista kullen är avklarad och därmed har 200 röstmottagare förberetts för arbetet i vallokalerna i kommunen. Under utbildningsdelen får varje deltagare 180 kronor per timme i arvode.

Oklart med kompensation

Det är inte säkert att kommunen, som redan jobbar i årets budget, kommer kompenseras för de ökade kostnaderna. Klart är dock att valnämnden i Karlskoga kommer betala ut ersättning till deltagarna.

– Kommunstyrelsen är ju väl medveten om de här förutsättningarna, så vi kommer få de pengar vi behöver, säger Jirenius.

Hon är själv positiv till att det varit samma material som alla kommuner använt i utbildningarna.

– Det tycker jag är jättebra. Vi behöver ha lika villkor i hela landet när det gäller val.

I videoklippet hör du några av kursdeltagarna berätta varför de valt att jobba som röstmottagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet