Till vänster syns  Dan Pierre (M), kommunstyrelsens ordförande i Nora, klädd i en mörkblå stickad tröja och svarta glasögon. Till höger syns Pia-Maria Johansson (LPO), oppositionsråd. klädd i en mönstrad stickad tröja. De båda har kort grått hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Pierre (M), kommunstyrelsens ordförande, berätta i klippet varför de måste höja avgiften. Foto: Hannah Gustafsson

Dyrare vatten och avlopp i Nora kommun – då tas beslutet

Publicerad

Det är inte bara mat, el och drivmedel som blivit dyrare. Nu blir även avgiften för vatten och avlopp dyrare på flera håll i Sverige.

I Nora ska kommunen bestämma just en sån höjning på torsdagen. Blir den av – kan det bli bland de dyraste taxorna i Sverige.

Efter senaste kommunfullmäktige skickades förslaget om att höja avgiften till återremiss efter protester från oppositionen.

– Det enda du kan göra är att förbruka mindre vatten. Men i det här fallet måste Tekniska förvaltningen få in pengar genom att höja grundavgiften. Du kan ju inte heller säga ”stäng av mitt vatten”, för du kommer ändå åka på grundavgiften, säger Pia-Maria Johansson (LPO), oppositionsråd.

Hör henne berätta i videon vad oppositionen hade velat se i stället för höjningen.

Beslutet måste tas nu

Men majoriteten menar att förslaget inte kan vänta. Eftersom ekonomin i VA-fonden måste vara balanserad över en period på tre år, och i nuläget ligger budgeten på ett underskott. Nu ska beslutet att höja taxan tas i ett extrainsatt kommunfullmäktige under torsdagen.

Är det rimligt när det redan är tufft för hushållen att göra en sån här höjning?

– Rimligt eller inte, det är inget jag tycker är roligt men det är den realitet vi är i med VA-fonden, säger Dan Pierre (M), kommunstyrelsens ordförande i Nora.

I stället hoppas de på att kunna sänka avgiften igen 2027, men om prognosen håller blir det endast 17 procent.

Så blir ekonomin

2022 låg Nora på 10 512 kronor per år för en enplansvilla, med fem rum och två badrum, enligt statistik från Svenskt vatten. Redan i somras höjdes avgiften med tio procent, och höjningen för 2024 hamnar på 19 procent. Om det skulle beslutas skulle samma hushåll behöva betala 13 760 kronor under nästa år, vilket i så fall skulle vara en av de dyraste kommunerna i landet.

Men för att täcka underskottet kommer ytterligare höjningar behövas de kommande två åren enligt den nuvarande prognosen. Då skulle summan hamna på närmare 20 000 kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.