Den årliga Torpkonferensen arrangeras under midsommarveckan på Götabro kurs- och konferensgård mellan Kumla och Fjugesta. Konferensen lockar frikyrkliga i alla åldrar från hela landet och arrangeras av Evangeliska frikyrkan (EFK), som samlar runt 285 församlingar runtom i Sverige.
Tidigare i maj kom beskedet att EFK beslutat att inte tillåta den Kristna regnbågsrörelsen att delta på Torpkonferensen som utställare, vilket har väckt starka reaktioner.
Kommunen bryter samarbete
På onsdagen meddelade Örebro kommun att de väljer att dra in de nära 60 feriearbeten som man erbjudit ungdomar på Torpkonferensen. Anledningen: EFK:s beslut att utesluta Krista regnbågsrörelsen strider mot kommunens likabehandlingspolicy.
– Vi måste säkerställa en god arbetsmiljö för alla, säger Christopher Hedbom-Rydaeus (M), ordförande i gymnaise- och arbetsmarknadsnämnden.
Skillnad på deltagare och besökare
Evangeliska frikyrkan missionsdirektor Linalie Newman tycker att kommunens beslut är tråkigt och att det är fattat på felaktiga grunder. EFK, menar hon, har varit tydliga med att Torpkonferensen inte exkluderar någon.
– Som deltagare är alla välkomna, oavsett sexuell läggning, kön, etnicitet och så vidare, säger hon.
Men Evangeliska frikyrkan gör skillnad på besökare och utställare. Linalie Newman påpekar att EFK i frågan om utställare har rätt att bestämma vilka organisationer som får delta och inte.
– Här tycker jag kommunen missar i att göra en skillnad mellan deltagare och besökare, vilket blir väldigt olyckligt, menar hon.