Under fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om en brand i en större avfallshög på Fortum waste solution, före detta Sakab, i Kvarntorp utanför Kumla.
– Det var personal hos oss som upptäckte branden. De försökte begränsa den och larmade räddningstjänsten, säger Annika Lorin som är informatör på Fortum waste solutions.
Vinden ett stort problem
Men branden spred sig snabbt mellan flera olika ytor och giftig rök spred sig i området.
– Det var den kraftiga vinden som gjorde branden svår att släcka. Det var också vinden som gjorde att de boende i Sköllersta fem kilometer bort uppmanades undvika brandröken.
Inget radioaktivt avfall
Företaget har en ungefärlig uppfattning om var branden startade men kommer nu utreda saken närmare.
En del läsare har hört av sig till SVT Nyheter och varit oroliga över att avfallsanläggningen hanterar radioaktivt avfall, något företaget säger inte stämmer.
– Vi tar endast emot friklassat avfall, det vill säga avfall med väldigt låg stråldos. Som exempel kan ges att den strålning som i värsta fall kan uppstå vid hanteringen av friklassat avfall är hundra gånger lägre än den naturliga bakgrundsstrålning som vi alla årligen utsätts för, har chefen Hanna Eriksen tidigare skrivit till SVT Nyheter Örebro.
Vad är naturlig bakgrundsstrålning?
”Strålning från radioaktiva ämnen är en naturlig del av vår miljö. Den kommer från rymden, marken och oss själva.
Denna strålning kallas naturlig bakgrundsstrålning och genomsnittssvensken får cirka 1 mSv (millisievert).
I Sverige utsätts vi normalt för en stråldos på, i genomsnitt, 3 mSv per år. Detta inkluderar strålning från radon i hus och strålning i samband med sjukvård.”
Källa: OKG