Personalen har inte utbildats om sin skyldighet att rapportera om missförhållanden visar kommunens egen granskning. Foto: TT/SVT

Kritik mot Karlskogas interna granskning: ”Har varit ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Hot, kränkningar och trakasserier har varit vardagsmat på flera av Karlskoga kommuns LSS-boenden enligt personal som SVT varit i kontakt med. Nu har kommunen granskat sina hem, men personalen tycker inte att åtgärderna är tillräckliga.

– Genomlysningen har varit ett skämt, säger en anställd.

Efter att flera missförhållanden rapporterats till socialförvaltningen på kort tid valde kommunen att göra en egen granskning av sina boenden. Granskningen konstaterade att det mesta på boendena fungerar bra.

Se inslaget på SVT Play

Skräckvälde på gruppboende

– Jag känner mig trygg i att vi erbjuder en säker omsorg på våra boenden för genomlysningen har gjorts noggrant. Vi måste försöka lägga missförhållandena bakom oss, säger socialnämndens ordförande Ingegerd Bennysson (S).

Samtidigt finns flera förbättringspunkter listade i den rapport som sammanställts efter granskningen.

Läs mer: Kommunen granskar sig själv

Bland annat konstateras att en del personal saknar formell utbildning, att vikarieomsättningen är hög och personalen har inte utbildats om sin skyldighet att rapportera om missförhållanden.

Intervjuerna med personalen skedde i grupp

Personal som SVT Nyheter Örebro varit i kontakt med är kritiska till hur genomlysningen gått till.

– Genomlysningen har varit ett skämt, säger en anställd som tycker det är problematiskt att intervjuerna med personalen skett i grupp och inte på individuell nivå. 

– Om man anser att någon kollega har gjort något fel, då vågar man ju inte säga det när den sitter bredvid en.

Tog in experthjälp

Men socialförvaltningens chef, Patrik Jonsson, försvarar valet av metod. 

– Vi har tagit hjälp av en extern utredare som tidigare har arbetat med den här typen av genomlysningar på IVO. Därför ser jag inte det här som något konstigt, säger han.

– Man har dessutom kunnat höra av sig till utredarna i efterhand om man har en avvikande uppfattning än det som sagts under mötena.

Nu ska socialförvaltningen fortsätta arbeta med att försöka åtgärda de förbättringspunkter som framkommit i kommunens granskning.

Har du tips om missförhållanden på ett vårdboenden där du bor?

Mejla SVT på orebro@svt.se eller ring 019-35 35 35.

VAD ÄR LSS?

• ”Personer som har en varaktig funktionsnedsättning och svårt att klara sig sin vardag kan få stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

• Stöd enligt LSS kan till exempel handla om att behöva hjälp för att kunna kommunicera med andra, hjälp att förstå och ta in information, eller stöd i form av personlig assistent för att klara sin dagliga livsföring till exempel såsom att äta eller sköta personlig hygien.

• Andra former av stöd enligt LSS kan vara att få särskilt anpassat boende eller möjligheten att få daglig verksamhet, en pedagogisk verksamhet för att ge den funktionsnedsatte meningsfull sysselsättning.

• Målsättningen med LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är att personer med varaktig funktionsnedsättning ska ges möjlighet att uppnå full delaktighet, jämlikhet och kunna leva som andra.

• Lagen säger att personer med funktionsnedsättning har rätt till goda levnadsvillkor.

• LSS kom 1994 sedan en utredning slagit fast att det fanns stora klyftor på olika områden mellan människor med stora funktionsnedsättning och andra människor.

• Lagen är en rättighetslag och kompletterar socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL.”

Källa: Hjärnskadadeförbundet Hjärnkraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet