Jessica Ekerbring (S), ordförande vuxenutbildning och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Leonora Toplica/SVT

Efter SVT:s granskning – Örebro kommun tar bort ”dövpolicyn” på Komvux

Uppdaterad
Publicerad

För ett halvår sedan avslöjade SVT Nyheter Örebro att Komvux hade antagit en så kallad ”dövpolicy” som innebar att döva och hörselskadade elever kunde bli nekade yrkesutbildning med tolkstöd, om antalet sökande med samma behov var färre än fyra. Flera utredningar, anmälningar och överklaganden senare, kan vi nu berättar att kommunen har tagit bort policyn.

– De restriktioner som vi hade tidigare slopar vi nu, säger Jessica Ekerbring (S), ordförande i vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat att Komvux i Örebro antog en ny policy i hopp om att minska de höga kostnaderna för teckenspråkstolkar. Det var en tolkning av gymnasieförordningen där det fastställs att teckenspråkstolk inte behöver erbjudas om antalet sökande är färre än fyra.

– Kostnaderna låg på mellan 500 000 till en miljon kronor per elev och utbildning, det blev mindre om man var fler elever i en utbildning, så det håller inte i längden, säger säger Jessica Ekerbring (S), ordförande i vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden.

Döva nekas utbildning

Under höstterminen 2020 nekades elva personer utbildning på Komvux. Tre anmälningar gjordes till Diskrimineringsombudsmannen och ett överklagade till Skolväsendets Överklagandenämnd. Båda myndigheterna har inlett utredningar mot kommunen. Efter SVT:s granskning har man nu tagit bort policyn.

– Det är klart att ärenden hanteras snabbare när media plockar upp det, säger Jessica Ekerbring.

Ser över självutnämnda titeln ”Europas teckenspråkshuvudstad”

Örebro är en stad dit döva och hörselskadade från hela Sverige flyttar, då det bland annat finns ett Riksgymnasium för döva och hörselskadade. Örebro kommun har även utnämnt sig själva till ”Europas teckenspråkshuvudstad”, något som efter vår granskning, kommer att ses över.

– Vi ska se över överenskommelsen för att tydliggöra vilka förväntningar man kan ha, säger hon.

I nuläget återstår DO:s tillsyn av kommunen samt kommunens interna utredning av kostnaden för teckenspråkstolkar, där man hoppas på att ha kommunanställda tolkar som Komvux skulle kunna använda.

– Det skulle innebära en mindre kostnad för oss, säger Jessica Ekerbring.

I klippet ovan berättar Jessica Ekerbring mer om hur man ska minska kostnaderna efter den borttagna ”dövpolicyn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet