En värphöna inom den industriella äggproduktionen lägger omkring 300 ägg om året, oavsett om hon bor på en ekologisk eller konventionell gård. Hönorna har blivit framavlade för att klara den produktionen, men för att värpa så pass många ägg behöver de ett proteinrikt foder. Därför kompletteras deras huvudföda, som består av spannmål, med proteinfoder.
– De är särskilt känsliga för brist på aminosyran metionin, säger Johanna Björklund, docent i miljövetenskap vid Örebro universitet.
Fiskmat blir hönsfoder
Konventionella hönor utfodras ofta med syntetiskt metionin. Det är dock inte tillåtet för ekologiska hönor, som inte får äta foder framställt på konstgjord väg. Därför matas ekologiska hönor ofta med fiskmjöl istället – en produkt som består av småfisk, så kallad ”skräpfisk” från världshaven.
– Det är olyckligt, det är inte en hållbar metod att fånga foderfisk till höns. Fiskmjöl bidrar till utfiskningen och stör ekosystemet. Och vi tar ju maten från större fisk genom att göra så, säger Johanna Björklund.
Behövs alternativ
Det pågår just nu forskning som handlar om att ta fram alternativ till fiskmjölet, berättar Johanna Björklund.
– Det går ju att använda larver, eller daggmaskar men det är svårt i en storskalig produktion. Jag vet att det forskas på musselmjöl som djurfoder och det vore ett mycket bättre alternativ, säger hon.
Musslor kan nämligen rena vatten från kväve och fosfor – två ämnen som bidrar till övergödning. Så att utfodra hönor med musslor skulle kunna vara ett sätt att minska belastningen på haven och samtidigt ha ett foder som faktiskt innebär en miljönytta.
Prisfråga
Men i dagsläget är det svårt för lantbrukare att hitta alternativ till fiskmjölet. Och i grund och botten är det en fråga om hur mycket konsumenter är beredda att betala för äggen, säger Johanna Björklund.
– Folk vill ha ekologiska ägg men om vi ska komma ifrån den här typen av lösningar så måste vi också vara beredda att betala för det. I nuläget måste ekologiska äggproducenter erbjuda ägg till priser som inte är så mycket högre än för konventionella ägg för att hålla sig kvar på marknaden. Då är fiskmjöl enda alternativet.
Johanna Björklund vill egentligen se ännu större skillnader i äggproduktionen
– Det kanske vore bättre att satsa på en lantras inom den ekologiska äggproduktionen, som inte är lika känslig för fodrets proteininnehåll och som vi kan mata med våra egna restprodukter. Men då kommer de inte kunna lägga lika många ägg, och det skulle också leda till högre äggpriser, säger hon.