kärlekshistoria

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Markus Lindberg berätta hur det är att spela huvudrollen Samuel August i ”En kärlekshistoria”. Bakom Markus från höger: Maria Brengesjö, producent Svenska Kammarorkestern, Johan Gille, manus och regi samt skådespelarna Ulrik Spjut och Mathias Blad från Lerbäcks Teater. Foto: Elin Igelström Nordahl

En kärlekssaga av Astrid Lindgren spelas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

1999 utsågs ”En kärlekshistoria” av Astrid Lindgren till årtusendets kärlekssaga. Nu gestaltar Lerbäcks Teater tillsammans med Svenska Kammarorkestern denna historia för första gången någonsin i en scenversion – med helt nykomponerad musik av Georg Riedel.

”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” är novellen där Astrid Lindgren berättar sina föräldrars kärlekshistoria.

Johan Gille, som driver Lerbäcks Teater, har nu på ett omsorgsfullt sätt dramatiserat denna kärlekshistoria.

Dessutom står Georg Riedel, en av vår tids största kompositörer och som har tonsatt flest sånger till Astrid Lindgrens filmer, för helt nykomponerad musik till föreställningen.

– Det ska bli spännande att få berätta denna historia som inte så många känner till. Det visar mycket varför Astrid blev den hon blev och så som vi känner henne idag, säger Johan Gille, manusförfattare och regissör.

Spelas i vår

I vår har du chansen att se föreställningen med full orkester, professionella skådespelare och elever från kulturskolorna i Örebro och Askersund.

Föreställningen kommer att spelas på Örebro konserthus och på kulturhuset Sjöängen i Askersund. Totalt blir det åtta skolföreställningar samt tre offentliga.

– Jag tror att publiken kommer att få en gripande och tänkvärd upplevelse, säger, Maria Brengesjö, producent vid Svenska Kammarorkestern.

I klippet kan du höra mer om vad publiken kan förvänta sig av föreställningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.