De kommunägda energibolagen i Degerfors och Karlskoga har fått 61 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att bygga en nio kilometer lång ledning och en tryckstation mellan orternas kraftvärmeverk, vilket innebär att de kommer att dela på fjärrvärmenätet.
– Det är en jättegod nyhet, säger Sebastian Cabander.
Den totala kostnaden för projektet beräknas till 136 miljoner kronor och det som inte bidragen täcker ska bolagen själva investera.
Ska minska utsläppen och stabilisera priserna
Om fjärrvärmenätet byggs ihop innebär det, enligt Sebastian Cabander, att den olja som eldas i värmeverken kan fasas ut.
– Det tjänar både klimatet och kunderna på eftersom vi kan ta bort dyrt och klimatovänligt bränsle, säger han.
Totalt räknar man med att sammanslagningen årligen kan minska utsläppen med 3 500 ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar drygt en miljon bilresor mellan Degerfors och Karlskoga.
Tidspress för att pengarna inte ska brinna inne
Än är det dock inte klart. Bolagens styrelser och båda kommunernas politiker behöver godkänna projektet. Dessutom är det ännu inte klart var ledningen ska dras och det kommer krävas bland annat bygglov och tillåtelse av markägare för att sammanslagningen ska bli verklighet.
– Och inte minst ska vi få fram material. Det är ju materialbrist efter pandemin och kriget i europa.
Klockan tickar nu för att energibolagen ska få allt på plats, senast sommaren 2024 ska det vara klart, annars brinner de 61 miljonerna från Naturvårdsverket inne.
I klippet förklarar Sebastian Cabander, vd Karlskoga energi och miljö, hur det ska gå till.