På Engelska skolan i Örebro har beskedet om att företaget som driver skolan ska börsnoteras tagits med ro.
– Det har cirkulerat en del rykten, och det är ju oftast ingen rök utan eld. Men jag bryr mig inte så mycket faktiskt, säger rektor Johan Rapp.
Eleverna ska inte påverkas
På Engelska skolan i Örebro studerar drygt 600 elever i årskurserna fyra till nio. Att skolan snart byter ägandeform kommer inte förändra elevernas lärandesituation, menar rektorn.
– Vi påverkas egentligen inte av det här beslutet, det är inget som kommer märkas i den dagliga verksamheten, säger Johan Rapp.
Rektorn inte alls orolig
För tre år sedan lades John Bauergymnasiet ner efter att företaget inte tjänade tillräckligt mycket pengar på sin skolverksamhet. 10.500 elever på ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet drabbades av beslutet. Men att Engelska skolans börsnotering skulle innebära en liknande risk tror inte skolans rektor.
– Jag är inte ett dugg orolig. Jag har god koll på min budget, och faktum är att även den kommunala verksamheten gör vinster. Jag måste kunna stå för min verksamhet, och det känner jag att jag kan, säger han.
Örebropoltiker kritisk till beslutet
Men ordföranden för programnämnd barn och utbildning i Örebro är kritisk till beskedet.
– Jag tycker det här signalerar att man bara är ute efter att kunna plocka ut ännu fler vinster ur skolföretagen, och det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är skattepengar det handlar om. Det känns inte okej, säger Jessica Ekerbring (S).
”Självklart vi ska göra ekonomisk vinst”
– Det kommer självklart finnas en förväntan om att vi ska göra ekonomisk vinst, men det gör det redan i dag. Det ekonomiska är inte intressant så länge vi gör ett gott resultat och bedriver en bra verksamhet, och det gör vi oavsett ägare, säger Johan Rapp.