Från 1 oktober gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.
Neuroavdelning 92 är en strokeenhet med 12 vårdplatser, där har Beatrice Arting haft mycket schemapussel på sitt bord inför förändringen, för sjuksköterskor och undersköterskor.
Nya arbetspass
De tidigare passen 14-21:45 och 6:45-16 ger inte tillräcklig dygnsvila. Därför har man nu infört andra arbetspass.
– Förr var det lättare få två-tre dygn ledigt mellan sina pass. Många har valt vården för att få lite längre sjok av ledighet, men det blir svårare nu.
Utmaningarna med det nya schemat blir också större om någon blir sjuk, menar Beatrice Arting:
– Då blir det som ett pärlband, då behöver fler ändra på sina turer för att vi ska få hop det. Vi har också försökt identifiera när på dygnet vi har som mest att göra eftersom vi inte kan ha en lika jämn bemanning över hela dygnet längre.
Behöver vila för att orka
Samtidigt förstår de anställda grundtanken med 11 timmars dygnsvila, menar hon. Att man behöver vila tillräckligt för att orka.
– Det kan vara tufft att gå hem kvart i tio på kvällen och ha upplevt något tungt som man behöver hinna reflektera över och processa, och sedan börja jobba kvart i sju nästa morgon. Inte minst om man dessutom pendlar.
Direkt efter semestern väntade samverkan med facket.
– Alla anställda har fått vara med och tycka till om arbetstiderna. Nu kör vi det här upplägget i 10-15 veckor, sedan får vi utvärdera vad vi kan behöva skruva på.
Vad innebär de nya EU-reglerna om dygnsvila?
Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.
Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.
En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.
Källa: SKR