Linda Karlsson på Hitta hem är bekymrad över situationen för ensamkommande i Kumla. Foto: SVT

Hopplöst läge för ensamkommande i Kumla: ”Försökte ta sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen för 30-talet ensamkommande i Kumla beskrivs som mycket kritisk av Hitta hem. Under tisdagen försökte en kille ta sitt liv två gånger vid järnvägsspåret. Nu fortsätter Hitta hem att vädja om hjälp.

SVT Nyheter Örebro berättade för en vecka sedan om situationen för ensamkommande utan bostad i Kumla.

– Situationen är katastrofal, en del har uttryckt att de inte vill leva längre, sade  Hitta hems ordförande Linda Karlsson.

Akutlösningar hela tiden

Som det är i dag får många ensamkommande lösa tak över huvudet genom akutlösningar. Det kan handla om att sova hos kompisar, vandrarhem eller i kyrkor.

Situationen är både ansträngd och komplicerad för de drabbade. Många har sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. I väntan på beslut har de fått veta att de måste lösa sin boendesituation själva vilket är komplicerat med en dagersättning på 71 kronor.

Många har begått självmord i landet

På flera platser i landet är den akuta bostadssituationen lika stor som i Kumla. Flera fall av självmord har inträffat i väntan på att få besked om uppehållstillstånd.

På Hitta hem i Kumla befarar ordföranden Linda Karlsson att det kan hända lokalt om ingenting händer.

I tisdags kväll meddelade Linda Karlsson i ett sms till SVT Nyheter Örebro om ett självmordförsök.

''Idag har en ensamkommande hemlös i Kumla försökt ta sitt liv. Under loppet av tolv timmar har polisen tagit honom av järnvägsspåret två gånger'', löd meddelandet.

Polisen bekräftar också att man under gårdagen fick larm två gånger om en person nära tågrälsen i Kumla. Vid det andra tillfället blev en kille omhändertagen enligt lagen om psykisk tvångsvård.

Tagen av händelsen

SVT Nyheter Örebro nådde under onsdagen en märkbart tagen Linda Karlsson efter händelsen.

Hon beskriver en situation där flera av de ensamkommande är i behov av stöd.

– Det är en tröstlös situaton. Kommunen har ansvar för de här killarna och har fått bidrag avsatt för det här ändamålet. Det står i lagen att det är deras ansvar, säger hon.

Bostadbrist förklaras som orsak till att lösningen uteblir enligt kommunen.

SVT har sökt ansvarig minister, Heléne Fritzon (S), men hon vill inte kommentera i dagsläget.

Så säger gymnasielagen

Den nya lagen trädde i kraft 1 juli och ger ungdomar som fått avslag på sin asylansökan möjlighet att istället söka uppehållstillstånd för studier.

En person vars beslut om utvisning vunnit laga kraft har rätt till dagersättningen under tiden hen söker uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Dagersättningen är på 71 kronor per dag.

Personen har däremot inte rätt till ekonomiskt bistånd för boende, varken enligt lagen om mottagande av asylsökande eller med stöd av Socialtjänstlagen.

Den nya gymnasielagen har underkänts av två domstolar och nu ligger ärendet hos Migrationsöverdomstolen.

I slutet av september väntas ett beslut komma.

Regeringen har beslutat att betala ut kommunstöd under 2017 och 2018. Totalt har 785 miljoner betalats ut till kommunerna.

Kommunen kan välja att använda det tillfälliga stödet för sådana insatser och kostnader som kommunen inte kan få ersättning för från Migrationsverket, exempelvis logi.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.