Upplägget är enkelt. Istället för att ge personalen en sammanhängande arbetstid, delas dagen upp i ett stort antal delade turer.
På så vis kan företaget hävda att personalen endast ska få betalt för den tid de tillbringat hemma hos de äldre, medan transporttiden mellan kunderna ses som fritid.
– Jag har varit i kontakt med flera personer som varit i tjänst från sju på morgonen till klockan tio på kvällen för att få ihop sina timmar, säger Mikael Adriansson som är regionalt fackligt ombud på Kommunal.
Facket inte alltid välkomna
Men facket har ännu inte kunnat bevisa att företagen gör sig skyldiga till något arbetsrättsligt- eller kollektivavtalsbrott.
– Det är inte helt enkelt för oss att granska de här företagen eftersom att de inte alltid har kollektivavtal. Då är vår insyn väldigt begränsad och det är inte alltid vi är välkomna över huvud taget, säger Britt-Marie Balaj som är sektionsordförande på Kommunal.
Kan gå till arbetsdomstolen
Facket har exempelvis fått indikationer på att fyra privata hemtjänstföretag i Örebro låter sin personal jobba gratis. Nu för man därför dialog med de anställda på företagen och samlar på sig bevis för att kunna driva frågan vidare.
– Det kan bli tal om en arbetsrättslig prövning längre fram. Det blir en fråga för våra jurister att avgöra, säger Britt-Marie Balaj.