Kvinnan ska bland annat ha misslyckats upprepade gånger på ett delegeringstest om hur man delar mediciner. Foto: Henrik Montgomery / TT

Falsk undersköterska var anställd i Nora kommun

Uppdaterad
Publicerad

I drygt två månader var en kvinna i 30-årsåldern anställd som undersköterska i hemtjänsten i Nora kommun, baserat på falska slutbetyg och med ett fingerat efternamn.

Kvinnan, som nu har avskedats, arbetade tidigare inom hemtjänsten i en värmländsk kommun och fick i höstas 50 000 kronor i ersättning efter en anställningstvist där.  

– Det är givetvis beklagligt det som hänt, men samtidigt bra att det kunde upptäckas tidigt via annan personal, säger Katarina Eriksson, HR-chef i Nora kommun, till Nyhetsbyrån Siren.

Klarade inte test

Det var en månad in på anställningen som kvinnan kallades in på ett samtal till sin chef efter att andra arbetskamrater vittnat om attitydsproblem mot både omsorgstagare och arbetskamrater.

Dessutom misslyckades hon flera gånger på ett delegeringstest om hur man administrerar olika mediciner.

Lämnade falskt intyg

Vid det mötet angav kvinnan också att hon inte kunde arbeta i omsorgstagares hem om det finns hundar och katter där på grund av allergi. När arbetsgivaren begärde ett intyg på allergin lämnade kvinnan in en handling som var uppenbart förfalskad. Intyget var bland annat underskrivet av en läkare som inte finns enligt IVO.

Efter det började förvaltningen undersöka andra handlingar och kom fram till att även slutbetyget och efternamnet var fingerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.