Den 2 mars fick Stig-Ove Nordström en beställning om att han skulle hämta en resenär på Nygatan i centrala Örebro. Personen var dement och skulle därför hämtas i bostaden.
Enligt färdtjänstchauffören tog hämtningen ungefär tio minuter och under tiden väntade en annan resenär i bilen nere på gatan.
Böter på 1 000 kronor
När Stig-Ove Nordström kommer ner har han fått en parkeringsanmärkning på 1 000 kronor eftersom han ställt bilen på en gång- och cykelbana.
– Jag argumenterade för min sak och sa att jag utförde en samhällstjänst och att personen är dement. Men de sa bara att du inte följt reglerna och får den här boten, säger Stig-Ove Nordström.
Varför hittade du ingen ledig parkering?
– Lycka till med att hitta en ledig parkering. Det finns inte. Jag måste stå så nära som möjligt för vi kör rörelsehindrade och dementa människor, säger han.
Får bestrida
I trafikförordningen görs vissa undantag från trafikreglerna ”vid transport av sjuka eller rörelsehindrade”.
Ferid Kovacevic, parkeringschef i Örebro kommun, menar att färdtjänstchaufförerna får bestrida böterna, så att polisen kan pröva om de omfattas av undantaget.
– Parkeringsanmärkning kan utfärdas om det inte framgår med all tydlighet att det är färdtjänst som utförs, och om det är en uppställning som är trafikfarlig. Men då har man möjlighet att bestrida hos polismyndigheten, säger han.
Finns det ingen möjlighet för parkeringsvakterna att ha en dialog med chaufförerna på plats?
– Självklart är vi informativa och tar diskussionerna med chaufförerna om vad som försiggår.