Färgstarka kostymer på scen när Opera på Skäret återvänder

Publicerad

De två kostymdesignerna Caroline Romare och Sigyn Stenqvist har arbetat med ett 150-tal kostymer till Maskeradbalen under tre månader. Koreografi, teknik och det visuella ska sitta inför premiären på lördag.

Opera på Skäret har haft uppehåll under två år på grund av coronapandemin, men nu på lördag drar allt igång igen med premiären av Maskeradbalen. Ett storverk av Giuseppe Verdi om Gustav III. 

– Den handlar om något som ligger oss svenskar varmt om hjärtat, vår egen historia om Gustav III, säger Alexander Nicklasson, konstnärlig ledare och regissör.

Opera på Skäret

Mycket träning inför premiären

Inför föreställningen är det mycket som ska falla på plats. De medverkande har sedan i våras övat med sång och under sommaren har de även tränat in hur de ska dansa och agera i kostymerna.

Under föreställningen är det vissa kostymbyten som ska ske på kort tid. Kostymdesignern Caroline Romare säger att det är många delar som ska sitta rätt och att de är glada för att det handlar om minuter och inte sekunder.

Inspiration till kostymerna

Hon berättar att de inte gjort allt historiskt korrekt, utan att hon satt sig in i tidsepoken för att sedan bestämma vad hon ville plocka med sig. Färger och detaljer är något både hon och kollegan Sigyn Stenqvist arbetat mycket med.

– Inspirationen till en av kostymerna kommer från den svenska dräkten och det var Gustav III som designade den själv. Han ville formge hela Sverige att alla skulle klä sig efter hans mode, säger Caroline Romare.

Hör Caroline Romare berätta mer om hur hon och hennes kollega har arbetat med kostymerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Opera på Skäret

Mer i ämnet