Farliga kemikalier kan finnas på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På landets förskolor finns det många hälsofarliga kemikalier som kan påverka barnen negativt. De kan finnas i till exempel golven, textilier och leksaker.

I Örebro har man länge jobbat med ett aktivt miljötänk för att få en så bra inomhusluft som möjligt på förskolorna och skolorna och det är mycket tack vare tjänstemannen Stein Fossan.

– Jag tycker att det är helt onödigt att man använder barn och medarbetare i kommunen som försökskaniner för nya byggmaterial. De som inte är i branschen har kanske inte en aning om hur mycket nya byggmaterial det kommer varje år, men det kommer otroligt mycket nya lacker, limmer och material över huvud taget och ingenting av det här är testat egentligen, säger Stein Fossan på Lokalförsörjningsenheten i Örebro kommun.

Arbetet ifrågasattes

Han är byggnadsingenjör med ett stort intresse för kemi. Tidigare jobbade han som enhetschef på Kommunfastigheter och redan på slutet av 90-talet såg han till att upphandlingskraven på byggmaterial till förskolor och skolor var hårda.

Allt från spånskivor, till lacker, färg, elkablar, golv och tak skulle uppfylla högt ställda miljökrav. Till exempel slutade man i princip med PVC-golv, som innehåller ftalater, alltså mjukgörande ämnen som kan vara hormonstörande, cancerframkallande eller orsaka beteendestörningar.

– Det fanns de som ifrågasatte vårt arbete i början och ett bra sätt att visa på att det blev bättre var att analysera inomhusluften. Vi jämförde med traditionellt byggda lokaler och såg vilka organsiska och kemiska ämnen som fanns i luften. Och sen gjorde vi samma mätningar när vi hade ställt våra krav och då såg vi en stor skillnad, halterna av framförallt flamskyddsmedel och mjukgörare var betydligt lägre, säger han.

Vill kemikaliesanera

Farliga kemikalier kan läcka ut från en rad olika material som vi sen får i oss och känsligast är barnen. Och nu vill Naturskyddsföreningen kemikaliesanera en rad förskolor tillsammans med några frivilliga kommuner i ett pilotprojekt. Ännu är inga kommuner spikade och hur mycket dåligt material man kan tänkas hitta vet man inte.

Det finns sedan tidigare studier gjorda på förskolor, bland annat vid Stockholms universitet som visar att vi exponeras för miljögifter via damm och inomhusluft i högre utsträckning än man tidigare trott. I Stockholmsstudien tittat man på bromerade flamskyddsmedel och perflouralkylsyror i damm på förskolor, arbetsplatser och hem.

Flamskyddsmedel används i bland annat skumgummi, textilier, elektronik och mattor. Perflouralkylsyror  används i bland annat till ytbehandling av mattor och textilier, golvpolish och goretex.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.