Gravid kvinnas mage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningen visar att Socialstyrelsens rekommenderade värden ger resultat. Foto: JESSICA GOW / TT

Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas

Uppdaterad
Publicerad

Sen 2015 har Socialstyrelsen rekommenderat lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes. Nu har en unik studie utvärderat effekterna av det.

– Kvinnan får mindre risk för att föda ett stort barn och även så minskade de negativa konsekvenserna för barnen, säger Örebroforskaren Helena Backman.

Över 47 000 graviditeter ingick i studien som är den första i sitt slag.

– Det vi har tittat på är hur blodsocker påverkar graviditet och förlossningsutfall, säger Helena Backman.

Studien är alltså en utvärdering av Socialstyrelsens riktlinjer från 2015 för vid vilka gränsvärden av blodsockret behandling av graviditetsdiabetes ska sättas in. Gränsvärdena sänktes 2015 och baseras på WHO:s rekommenderade värden.

Olika beroende på var du bor

Det är dock inte alla regioner i landet som följer Socialstyrelsens riktlinjer för vilka som ska testas för graviddiabetes, eller hur höga blodsockervärden behandlas.

– Alla tycker inte det finns tillräckligt bra evidens och underlag för att kunna ta ställning men det tror jag kommer att bli lättare nu. Sen är det också en resursfråga, när man testar mer och sätter diagnos blir det fler besök, säger Helena Backman.

Har gett goda resultat

Studien visar bland annat att andelen barn över 4,5 kilo minskade med 68 procent för de kvinnor som gjort en glukosbelastning under sin graviditet vilket är positivt både för barnen och kvinnan vid förlossningen.

– Bland annat minskar risken för att kvinnan ska blöda stort under förlossningen, säger Helena Backman.

Ju högre blodsockernivå desto allvarligare komplikationer för mamma och barn. Exakt vilken nivå av blodsocker som behöver behandlas för bästa resultat är inte helt klarlagt.

– Nu har vi fått fram resultat från studien som kan hjälpa oss att ta fram bättre rutiner. Det vi behöver komma ihåg är att testning och behandling bara har utförts på kvinnor som har riskfaktorer för diabetes när vi tolkar resultaten.

Hoppas alla regioner börjar följa riktlinjen

Socialstyrelsen har initierat en översyn av graviditetsdiabetes vilket kan leda till nya riktlinjer under kommande år. Resultatet från den här studien är en viktig del i det arbetet.

Vad hoppas du på?

– Att alla kvinnor ska erbjudas testning, inte bara en liten grupp, säger Helena Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.