Piratkopior förekommer ofta inom e-handel – men också på marknader. Den som köper en förfalskad vara riskerar inga juridiska påföljder men personen som säljer en kan hamna i fängelse.
Peter Hedin är expert på piratkopiering på Patent- och registreringsverket. Han berättar att svenska företag beräknas förlora 17 miljarder kronor per år på förfalskade varor.
– De vanligast förekommande kopieringarna är av kläder, där förlorar företagen ungefär 5 miljarder kronor per år, säger han.
Ovissheten är ett problem
Samtidigt trycker han på att det finns fler problem med piratkopieringar än att företag förlorar pengar.
– Du har ingen aning om vad varan är gjord av eller under vilka förhållanden den har producerats. Du vet inte heller till vem vinsterna går till, det kan mycket väl röra sig om organiserad brottslighet.
Vad ska man som konsument hålla utkik efter för att undvika detta?
– Köper man kläder kan man till exempel kolla om det finns tvättlappar. De som gör piratkopior försöker alltid göra dem så billiga som möjligt och då är tvättlappar inte prioriterade, säger Peter Hedin.
Leksaker kan vara farliga
Piratkopierade leksaker är enligt honom bland de farligaste varorna man som konsument kan köpa ur ett hälsoperspektiv.
– Leksaker som har producerats i Sverige har genomgått rigorösa tester. Ögonen och nosen på en nalle måste ha en viss storlek och sitta fast så att den inte kan fastna i halsen på ett barn. Sådana tester har ju inte alls gjorts när en vara är kopierad.
”Alla som säljer en piratkopia på ett kommersiellt vis begår ett brott.” Hör mer i klippet ovan.