Sebastian Cehlin (M) gestikulerar med sina händer framför USÖ i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Sebastian Cehlin (M) bakgrunden till förslaget om foodtrucks vid Örebro läns sjukhus. Foto: Erik Karlsson/SVT, Jessica Gow/TT

Foodtrucks ställs ut vid Örebro läns tre sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer så kallade foodtrucks att ställas ut vid länets tre sjukhus. Regionen hoppas att det ska skapa en bättre vardag för sjukhusanställda och besökare.

Det var Moderaterna som föreslog att foodtrucks ska ställas ut vid sjukhusen i Örebro, Lindesberg och Karlskoga. Nu har motionen bifallits.

Förutom att personer i sjukhusmiljön får fler möjligheter att välja mat så hoppas politikerna också att initiativet ska stärka det lokala näringslivet inom restaurangbranschen.

– Vi är övertygade om att foodtrucks vid sjukhusen kommer uppskattas av alla som vistas där och att det bidrar till ett mer levande sjukhusområde, säger Sebastian Cehlin (M), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Specifika parkeringsplatser kommer att avsättas till foodtrucksen, som kommer vara på plats mellan april och oktober. En period då parkeringssituationen är mindre ansträngd.

– Vi kommer att upplåta ett antal parkeringsplatser i nyttjanderättsavtal och ägarna till foodtrucken kommer att betala en viss avgift för att ställa upp sin verksamhet på vår mark.

Oklart hur många i vårdpersonalen som kan handla mat

Även vårdförbundets orförande i Örebro Ulrika Hedelind är positivt inställd till att merparten av vårdpersonalen kan få komma ut för att få frisk luft när de handlar mat. Men det blir avgörande var matvagnarna kommer att placeras.

– Fler kommer att gynnas ju mer centralt foodtrucksen kommer att stå. Så länge de får en parkeringsruta som är på sjukhusområdet borde det bli bra.

– En strategisk placering blir viktig så det blir enkelt för många. Att personalen hinner med att både handla och äta under sin halvtimmes rast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.