En person flyttar sig från en rullstol in i en taxibil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Ljung, områdeschef på Länstrafikens trafik- och samhällsplanering om vad som orsakar de långa köerna. Foto: SVT

Förarbrist inom färdtjänst leder till längre väntetider

Uppdaterad
Publicerad

Mellan klockan 7 och 9 och 13.30 till 16 är det som mest ansträngt för Länstrafiken att hinna med alla färdtjänstresor. Därför har de sedan slutet av januari gått ut med en vädjan till de resenärer som kan att välja andra restider då trycket inte är lika stort. 

Bakom det ansträngda läget ligger brist på förare, och att det saknas rätt utrustade fordon som lever upp till standarden, enligt Länstrafiken.

– Det råder ju en förarbrist, och även om vi skulle vilja ha fler bilar så finns inte fler att tillgå. De trafikföretag vi samarbetar med har inte fler chaufförer med rätt utbildning. Det måste även finnas en viss standard på bilen, säger Johan Ljung, områdeschef på Länstrafikens trafik- och samhällsplanering.

Han fortsätter:

– Vi jobbar ju för att det ska utbildas fler chaufförer, och tittar på hur vi ska kunna optimera vår trafikplanering. Kan vi få in fler personer i bilarna, hur kan vi minska på väntetiden? Sedan är det viktigt att man avbokar sin resa om man inte ska åka.

Se klippet ovan för att höra mer om vad som orsakar de långa väntetiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.