En av Dronamics fraktdrönare står på ett flygfält med en molnig himmel i bakgrunden. Gräset sträcker sig ut på distans under en dämpad belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fraktdrönaren ”Black Swan” kan komma att tas i bruk redan i slutet av nästa år. I klippet får du se bilder från testflygningar och höra varför flygplatsen satsar på fraktdrönare. Foto: Dronamics

Förarlösa fraktdrönare kan bli verklighet i Örebro – ”Kan göra mycket nytta”

Publicerad

Framtiden är närmare än vi tror. Redan 2026 kan det vara vardag med fjärrstyrda fraktdrönare på Örebro Airport. Förhoppningen är att det i längden ska leda till både kortare leveranstider och ett mindre klimatavtryck än hjulburna transporter.

Bakom fraktdrönarna ligger det bulgariska företaget Dronamics, som är det enda företaget i Europa som fått okej av EU att flyga obemannade transporter.

– Nytt intressant trafikslag som kan göra mycket nytta, säger Johan Ljungberg, utvecklingsstrateg på Örebro Airport.

Användningen av fraktdrönarna är inte heller särskilt långt bort enligt flygplatsen, redan vid årsskiftet 2025/2026 kan de första drönarna lyfta.

P4 Örebro var först med att uppmärksamma flygplatsens satsning.

I klippet berättar Johan Ljungberg, utvecklingsstrateg på Örebro Airport om den planerade satsningen på fjärrstyrda fraktdrönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.