Örebro läns förre smittskyddsläkare, Hans Fredlund, ska tillsammans med andra experter fungera som ”bollplank” till Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Formellt utsedd i veckan – men har varit ”bollplank” åt FHM under en månad

Uppdaterad
Publicerad

Han har 30 års erfarenhet att luta sig mot när det gäller allvarliga smittor, både i Örebro län och i världen. Så när förre smittskyddsläkaren Hans Fredlund fick frågan om att ingå i en expertgrupp som ska stötta Folkhälsomyndigheten svarade han ”ja”. Fast egentligen gjorde han det långt innan den formella utnämningen.

Förre smittskyddsläkaren i Örebro, Hans Fredlund, blev under fredagen formellt utsedd att ingå i en expertgrupp som ska stötta statsepidemolog Anders Tegnell och övriga ansvariga på Folkhälsomyndigheten.

Stöttat under längre tid

Men när SVT Örebro träffar honom hemma i trädgården under lördagen framgår det att han varit inblandad tidigare än så.

– Det har varit ett informellt bollplank under en månads tid, berättar han. Och jag har varit lite inblandad redan tidigare så för mig är det inte så stor skillnad.

Gruppen träffas digitalt en gång i veckan och experterna kommer endast att vara rådgivande och inte ha någon beslutanderätt.

Vill se beslut nära vanliga människor

Under sin karriär har Hans Fredlund varit inblandad i en mängd olika små och stora utbrott av smittor från den årliga vinterkräksjukan till mer ovanliga där paket med misstänkt mjältbrand dykt upp i brev och svininfluensan 2009 då han såg till att länsborna i Örebro massvaccinerades.

Om sin roll bland experterna säger han såhär:

– Jag ser det som att jag kan vara med och se till att besluten fattas nära vanliga människor. Och att jag kan hjälpa till med enkla lösningar kring informationsspridning till exempel.

”Det här kommer att gå över”

Orolig för smittan är han inte.

– Det här kommer att gå över, konstaterar han. När vet vi inte och det är möjligt att det kommer en mindre våg till runt jul men det kommer att gå över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.