I klippet berättar försäkringskassans områdeschef om varför Fredrik hamnat i kläm. Foto: Privat/TT

Försäkringskassan: ”Lagen är fyrkantig och människor kan hamna i kläm”

Uppdaterad
Publicerad

Om det finns ett läkarintyg som beskriver en viss arbetskapacitet – om anpassningar görs på arbetsplatsen – spelar det ändå inte någon roll att Arbetsförmedlingen inte kan hitta ett sånt jobb. Försäkringskassan kan ändå landa i att inte bevilja sjukersättning, konstaterar områdeschefen Andreas Pettersson.

61-årige Fredrik Sterner är blind och Arbetsförmedlingen har under många år misslyckats med att hitta en arbetsgivare som kan göra de anpassningar Fredrik behöver för att kunna jobba. Samtidigt nekas han sjukersättning av Försäkringskassan. Där uttalar man sig inte om hans specifika ärende ärende eftersom det är överklagat och ligger hos förvaltningsrätten, utan bara generellt.

– Informationen från Arbetsförmedlingen är jätteviktig men vi väger in den tillsammans med andra underlag som till exempel läkarintyg när vi gör bedömningen, säger Andreas Pettersson.

Vägledande dom har inte hjälpt Fredrik

I oktober 2019 kom en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som ger en viss lättnad i Försäkringskassans bedömningar av sjukersättning. Enligt domen behöver inte Försäkringskassan enbart utgå från en persons förmågor och styrkor – utan måste också ta hänsyn till vad en arbetsgivare kan tänkas vilja betala för. Det står också att Försäkringskassan många gånger kan söka ledning i Arbetsförmedlingens bedömning av den försäkrades arbetsförmåga. Bland annat den här domen hänvisar Fredriks Sterners juridiska ombud till men utan resultat.

-Lagstiftningen är skarp och domen säger inte fullt ut att vi ska förhålla oss till tillgängliga jobb som finns i verkligheten för den enskilde utan den handlar om vilket ansvar arbetsgivaren har att anpassa. Vi ska fortfarande göra en allmän bedömning om vilka arbeten som skulle kunna vara rimliga, säger han.

Lagen ses över

I november 2017 föreslog Försäkringskassan lagändringar inom sjukersättningen bland annat för att bedömningar av rätten till sjukersättning görs mot ett arbete som inte behöver vara tillgängligt. Regeringen tillsatte en utredning av sjuk- och aktivitetsersättning som ska redovisas senast den 30 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.