Forskar på framtidens mat

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län har beslutat att nästan 900 000 kronor ska avsättas till en förstudie om Örebro universitet ska vara med i ett forskningsprojekt.

Projektet heter Måltidslaboratoriet.

– Det handlar om att kartlägga förutsättningarna för storskalig insektsodling, 3D-printning av mat och förpackningar, något som inkluderar forskare från fler institutioner och näringslivet, berättar projektledaren Annika Grälls i ett pressmeddelande.

Förutom Universitetet är flera företag involverade i projektet.

– Tekniken med 3D-utskrifter skulle kunna användas för att printa mat utifrån hållbara råvaror som mjöl av insekter, gräs eller alger, säger Annika Grälls.

Förstudien som även omfattar en resa till Baskien för att knyta kontakter ska vara klar till första september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.