– De flesta kommuner har stått bredvid och tittat när frivilligorganisationer och privata initiativ har sett till att människor som isolerat sig fått hjälp att sköta nödvändiga inköp, säger Alireza Asgari som undersökt kommunernas agerande under pandemin när det gäller hjälp med inköp i en magisteruppsats.
Många kommuner har lagt ner mycket tid och pengar på information och att få vaccineringen att fungera. Men i och med att man inte lagt samma resurser på att hjälpa folk att stanna hemma och erbjuda handlingshjälp har man misslyckats i hela hanteringen med pandemin menar han.
Örebro en av de sämsta kommunerna
Av de 103 kommuner han tittat på har de flesta antingen inte stöttat frivilliginsatserna alls eller bara delvis.
Staffanstorp sticker ut som en kommun där kommunledningen snabbt tog tag i situationen och också har organiserat inköpen och sett till att det funnits en budget som täcker arbetet.
Örebro är däremot en kommun som hamnar i botten enligt Alireza Asgari.
– Kommunen har inte varit huvudansvarig och inte heller stöttat de frivilliga initiativen. Dessutom har man tagit ut en avgift av äldre som vänt sig till kommunen för att få hjälp att handla.
Kan komma att ses över
Men ansvarigt kommunalråd, John Johansson (S), menar att avgiften på 352 kronor i timmen är något som andra kommuner också tagit ut.
– Det här gäller bara dem som inte har någon hjälp från kommunen innan, förklarar han. Vi införde en möjlighet för alla över 70 år som behövde hjälp att handla utan att det krävdes någon biståndsbedömning.
Men att kommunens stöttning av frivilligorganisationer och deras arbete kan komma att ses över är inte otänkbart.
– Det tänker jag inte säga nej till, det får vi titta på i efterhand. Det är många volontärer under den här tiden som har gjort stora insatser och ett fantastiskt jobb. Samhället som helhet borde göra mer för att visa den uppskattningen.