• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer hur forskningen om PFAS-fria kläder ska gå till i klippet. Foto: Tt/Joshua A. Bickel/ SVT/Raphael Cano Felix

Forskare på Örebro universitet undersöker PFAS-fria kläder: ”Vill hitta hållbara substitut”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på PFAS-fria kläder har ökat på sistone. Vad de miljögiftiga kemikalierna ersätts med kan dock variera beroende på tillverkare. Därför ska forskare på Örebro universitet ta reda på vad som egentligen finns i ”PFAS-fria” friluftskläder.

– Vi vill ta reda på varför det fortfarande finns PFAS-kläder i butikerna, särskilt nu när det kan vara på väg att förbjudas inom EU, säger Sabina Du Rietz, forskare i företagsekonomi på Örebro universitet.

Hon nämner tillverkare av friluftskläder som den del av klädesbranschen som kommit längst. Där har man redan börjat fasa ut PFAS vid tillverkning. Men hon tror inte att det beror på tryck från köparna.

– Vi vet sedan tidigare att konsumenttrycket inte är särskilt stort, tyvärr. Lagstiftningen verkar vara den drivande faktorn, säger Sabina Du Rietz.

Kan förbjudas inom kort

Den europeiska unionen lade nyligen ett förslag om att förbjuda PFAS-ämnen. Om det godkänns kan det få stora konsekvenser för medlemsländerna, enligt Sabina Du Rietz.

– Det är en tidsfråga innan företagen blir tvungna att fasa ut det. Kläder för vandrare eller skidåkare blir nog inte undantagna, men däremot kanske för brandmän, säger hon.

Hör mer om projektet i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.