• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Metin Özdemir leder ett projekt för att fler nyanlända snabbare ska komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden. Foto: Linda Harradine ORU / SVT

Forskaren: ”Vi måste ta tillvara på invandrares fulla potential”

Uppdaterad
Publicerad

Att tillgodose flyktingars och invandrares grundläggande behov är vi bra på i Sverige menar Metin Özdemir. Nu ska han tillsammans med andra forskarkollegor runt om i Sverige och Norge ta fram en bättre metod för att invandrare snabbare ska komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden.

– Sverige är bra på flyktingmottagning när det gäller att erbjuda bostäder, ekonomiskt stöd och se till att barnen snabbt får gå i skolan. Däremot saknar vi fortfarande metoder för att ta tillvara på nyanlända och utnyttja deras fulla potential.

Så sammanfattar forskaren Metin Özdemir bakgrunden till det nya projekt som leds från Örebro Universitet och ska göra det enklare för unga flyktingar och deras föräldrar att integreras och komma in i det svenska samhället – och bli framgångsrika.

Sverige möts: Invandring

Intervjuer med invandrare grunden

Forskningen sker tillsammans med Umeå Universitet, Karolinska institutet och Norska Folkhälsoinstitutet och finansieras av Vetenskapsrådet.

Under sex år ska Metin Özdemir och hans forskarkollegor testa nya teorier men framförallt genomföra intervjuer med invandrare för att lära sig mer om hur de kommit över hinder i samhället, vad de lärt sig och vad de skulle ha behövt hjälp med.

Snabbare in i samhället

Målet för forskningen är tydlig – att göra det enklare för nyanlända att ta sig in i det svenska samhället – något som alla vinner på enligt Metin Özdemir. Idag tar det nämligen väldigt lång tid för nyanlända att etablera sig i samhället.

Siffror från SCB visar att hälften av alla invandrare fortfarande saknar ett jobb efter nio år i Sverige.

– Vi måste samtidigt tänka på att många av de flyktingar som söker sig hit har trauman bakom sig som de måste bearbeta först. Sedan är det inte lite vi begär av dem – även de unga. De ska helst lära sig två nya språk, svenska och engelska, på kort tid och ta sig in i samhället med en hel del nya oskrivna regler som de måste knäcka.

Det finns allt att vinna på att försöka förbättra metoderna för integration.

– Om framförallt de unga kan få en bra utbildning och få uppnå sina mål och drömmar blir de också mer produktiva och kan bidra med mer i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet