En man sitter i uniform framför en mörk bakgrund och en bild på händer som håller på ett tangentbord och en datormus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överste på FMTIS, Magnus Tillby, om hur det går med satsningen av insteg-it och dess pilotprojekt. Foto: SVT

Försvarsmakten i stort behov av it-personal – behöver anställa 600 personer

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, behöver rekrytera hundratals anställda inom it-området de närmaste åren, runt om i landet. Men konkurrensen om kompetensen är stor. Därför har man utformat ett upplägg som erbjuder både utbildning och anställning – samtidigt.

Precis som i många andra verksamheter finns ett växande behov av it-kunniga inom Försvarsmakten, som dessutom fått ett utökat uppdrag till följd av utvecklingen i omvärlden och inte minst kriget i Ukraina.

För att locka till sig personal har FMTIS nu utformat ett upplägg där de som rekryteras under ett år får gå en grundutbildning inom försvarets it-område och arbeta praktiskt, samtidigt som de är anställda och får lön av försvarsmakten.

”Behöver ha ett driv”

– Man behöver inte ha så mycket utbildning inom it men man behöver ha ett brinnande intresse, rätt inställning och ett driv, säger överste Magnus Tillby, chef för förbandet FMTIS som har sin förbandsledning i Örebro.

Insteg-it är en nysatsning, men liknande saker har prövats förut. Och resultatet har varit positivt, enligt överste Magnus Tillby jobbar över 90 procent av de rekryterade kvar i Försvarsmakten. Alla blir anställda inom FMTIS men har även möjligheter att sedan arbeta på andra avdelningar inom försvaret. Enligt förbandet blir de som går insteg-it självgående efter 4-6 månader och eftersom 93 procent stannar kvar i försvarsmakten blir satsningen smidigare än att hitta kompetens på en hårt konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Försvarsmakten lägger dessutom 7 000 000 kronor på marknadsföring till en it-kampanj för att etablera sig inom it-området. På deras hemsida lägger de ut lediga tjänster för de som redan har en it-utbildning eller tillräcklig bakgrund.

FMTIS – Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband

  • FMTIS är ett av de förband som har störst spridning över landet. De finns i Arboga, Arvidsjaur, Berga, Boden, Bålsta, Eksjö, Enköping, Göteborg, Halmstad, Härnösand, Hästveda, Karlsborg, Karlskrona, Kungsängen, Kvarn, Linköping, Luleå, Muskö, Revingehed, Ronneby, Skredsvik, Skövde, Solna, Stockholm, Såtenäs, Umeå, Uppsala, Visby, Väddö, Örebro och Östersund.  
  • Har över 1 700 medarbetare varav 90 procent är civilanställda. Förbandet stödjer militära insatser till sjöss, på land och i luften genom att driftleda, förvalta, övervaka och skydda Försvarsmaktens system.  
  • Förbandsledningen sitter i Örebro.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.