Foto: SVT

Simhall i Hällefors blir valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej till en ny simhall i omröstningen under tisdagens kommunfullmäktige i Hällefors. Med Sverigedemokraterna som vågmästare och med bara en rösts marginal röstades förslaget ner. Men slaget är inte vunnet än, menar Socialdemokraterna.

I november 2016 var frågan om en simhall uppe för beslut i kommunfullmäktige. En diskussion som förts under många år. Beslutet då blev att ärendet skulle återremitteras och utredas vidare.

I början av februari beslutade en oenig kommunstyrelse att frågan om en simhall återigen skulle upp i fullmäktige. Planen var att simhallen ska ligga intill ishallen på Hällevi idrottsplats och kostnaden har beräknats till närmare 70 miljoner kronor.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Irriterad KS-ordförande

På tisdagen var det så åter dags att mangla frågan. Kommunstyrelsens ordförande är på väg hem i bil när SVT Nyheter Örebro får tag på henne för att kommentera dagens debatt med efterföljande omröstning i kommunfullmäktige i Hällefors om simhallens vara eller icke vara. Hon är märkbart irriterad.

– Sverigedemokraterna röstade ju med oppositionen om att inte bygga en simhall, så det var ju bra, säger Anna-Lena Jernberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nej med knapp marginal

Med en knapp marginal röstades nämligen förslaget om den nya simhallen ner efter en lång debatt vid tisdagens kommunfullmäktige. Närmare bestämt med bara en röst och siffrorna 15 mot 14.

Grythyttelistan, som tidigare varit för förslaget, röstade emot tillsammans med Vänsterpartiet, Centern och Sverigedemokraterna. Samtliga menar att projektet skulle bli för kostsamt. Socialdemokraterna och Moderaterna röstade ja.

Bedöma helheten

Vänsterpartiet, som tidigare återremitterat frågan till förvaltningen och begärt en tioårig investeringsplan, ser förvisso positivt på en simhall, men menar att helheten måste bedömas.

– Främsta orsaken utfrån Vänsterpartiets perspektiv är att det i den här investeringsplanen finns många stora strategiska investeringar vi måste göra i kommunen framöver. Det gäller exempelvis gymnasieskolan som har jättebehov av en upprustning. Vi har ett nytt vårdboende. Vi håller på med frågan om ett nytt centrum. Då behöver man sätta frågan om simhallen i relation. Man måste se det ur ett helhetsperspektiv vilket den styrande majoriteten inte velat, säger Johan Stolpen (V), fullmäktigeledamot.

Pengarna finns

Men det finns pengar, hävdar Socialdemokraterna.

– Det finns ekonomiska förutsättningar. Att se in i tio år framöver – det är ingen kommun som kan göra. Sveriges Kommuner och Landsting har kravet att se tre år framåt. Hällefors kommuns fullmäktige har tagit beslut om fem år. Ska vi gå på alla olyckskorpar så har Hällefors kommun ingen framtid efter 2078 och det skulle innebära att vi får lägga ner alla framtidsplaner, säger Anna-Lena Jernberg (S).

Socialdemokraterna pekar även på SCB:s dagsfärska befolkningsstatistik, som visar att kommunens befolkning ökar.

– Det tyder ju ännu mer på att vi måste ha modet att satsa. Där blandar ju oppositionen ihop investeringar och löpande underhåll i en salig blandning och radar upp en massa investeringar som politiken inte har fattat beslut om ännu och vi vet inte ens var de kommer att landa, säger Anna-Lena Jernberg (S).

Frågan lever vidare

För Vänsterpartiet lever frågan fortfarande, trots dagens nej.

– Vi har med simhall i vår framtidsstrategi, men den kommer senare i prioriteringsordningen. Vi tycker att man bör titta mer på fastigheter vi redan har som har eftersatt underhåll. Vi ser också ett behov av bostadsbyggande som vi parallellt med simhallen måste ta ställning till, säger Johan Stolpen (V).

Vad säger du till de medborgare som vill ha en simhall?

– Jag har full förståelse för att man vill ha en simhall. Personligen skulle jag också vilja ha en simhall, men som beslutsfattare kan jag inte gå efter vad jag vill, utan vi måste se det i ett helhetsperspektiv, säger Johan Stolpen (V).

Blir valfråga

Betydligt mer prioriterad är frågan hos Socialdemokraterna efter dagens nederlag.

– Det här är en fråga som socialdemokraterna kommer att hålla vid liv. Vi kommer att gå till val på det här 2018. Vi kommer att låta kommuninvånarna ta ställning till en simhalls vara eller inte vara genom att gå till val på den, säger Anna-Lena Jernberg.

Du är både besviken och sporrad om jag förstår saken rätt?

– Jag är skitsporrad, säger Anna-Lena Jernberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterad simhall i Hällefors

Mer i ämnet