Från botten till toppen – risken att dö i stroke har minskat markant i Örebro län

Publicerad

Risken att dö eller inte kunna leva utan assistans i vardagen efter en stroke har i flera år varit högre i Region Örebro län än i resten av landet. Men nu har det ändrats, tack vare en ny strokeenhet och den nya behandlingsmetoden trombektomi.

Förbättringen sker i hela landet, men i Region Örebro län går det fortare.

Mellan 2013 och 2019 var andelen strokepatienter i Region Örebro län som dog eller inte klarade vardagen utan assistans näst högst i landet, enligt nationella kvalitetsregistret för stroke.

Men sedan 2016 har andelen minskat. Samma trend finns nationellt, men i Region Örebro län går förbättringen fortare. 2020 var regionen fjärde bäst i landet.

Regionvalet 2022 Örebro län

– Den nationella trenden beror troligtvis på en kombination av att strokevården förbättras hela tiden, och att vi vet mer om vad vi ska göra med strokepatienter. Specifikt i Örebro har vi en stor förändring i att vi 2016 fick en strokeenhet, säger Jakob Baianstovu Ström, neurolog.

Att en dedikerad enhet ger goda effekter är ingen överraskning, menar han. Det har även studier visat.

– Det man gör mycket av blir man bättre på. Ett lag som får i uppdrag att bara tävla inom fotboll kan rikta alla träningar, sin uppställning, material och strategi mot att bli bättre på fotboll. Ska de tävla inom tio idrotter måste de splittra sin uppmärksamhet, förklarar Jakob Baianstovu Ström.

Trobektomi – en ny spetsbehandling

Förra året tog strokevården i regionen ytterligare steg. USÖ började då med så kallad trombektomi. Det utförs när en stroke inte beror på en blödning utan en propp – vilket det gör i 85 procent av fallen.

– Plockas proppen bort tidigt nog får den hjärndel som var avstängd och inte fick blodflöde chans att återhämta sig. Det gör att både handikappet och risken att dö blir mindre.

Av 100 patienter som trombektomeras överlever fem till 15 fler än de som inte får behandlingen. 15 till 30 fler klarar vardagen utan assistans.

I klippet får du följa med under en trombektomi och höra Jakob Baianstovu Ström förklara hur det går till.

Bakgrund

– Tidigare har strokepatienter från Region Örebro län förts till andra sjukhus, oftast Uppsala.

– Nu kan även patienter från Värmland, som tidigare skickades till Göteborg, behandlas på USÖ, vilket kortar transporttiden med ett par timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet