I samband med den allsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården misshandlades en Dif-supporter till döds. En 28-årig man dömdes på tisdagen för dödsmisshandeln till fängelse i åtta månader för misshandel och vållande till annans död.
Arbeta långsiktigt
Örebro läns landshövding Rose Marie Frebran, som är regeringens nationella samordnare för att stärka en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet, tror inte att huliganproblemet blir löst med några snabba metoder.
Att arbeta långsiktigt och stärkt samverkan mellan alla inblandade aktörer är melodin Och hon tror att Helsingborgsfallet kan ge positiv effekt på utvecklingen.
– Det har blivit mycket självrannsakan och jag hoppas att det går riktigt på djupet. Då kan vi komma till rätta med problemen på ett bättre sätt, säger Frebran till TT.
”Alla måste samverka”
Varför har det inte tagits ett samlat grepp om huliganismproblemen på så många år?
– Det vet jag inte. Men det görs nu, svarar Frebran.
– Tidigare har man vidtagit olika åtgärder fristående från varandra. Alla aktörer måste samverka och inte skylla på varandra.
Frebran pekar samtidigt på Brottsförebyggande rådets rapport, som redan 2008 pekade på behovet av förbättrad samordning mellan fotbollsrörelsen, polisen, arenaägarna och klubbarna på nationell, regional och lokal nivå.