Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från platsen och hör yttre befäl Daniel Lenart om hur polisen jobbar efter branden. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fullt utvecklad brand i lägenhetshus i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En fullt utvecklad brand utbröt strax efter klockan nio i ett lägenhetshus i Västhaga i Örebro. Räddningstjänsten var snabbt på plats och har nu kunnat släcka den initiala branden. Tre personer är förda till sjukhus, varav en med livshotande skador.

Larmet inkom till SOS Alarm 9.15 och kom från en person i grannhuset som såg att det slog ut lågor.

Personer fast på balkonger

Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats. Polisen meddelar att de i första hand att bistår räddningstjänsten i deras arbete och att undsätta personer som bland annat är fast på balkonger.

– Vi är på plats med ett stort antal resurser. Vi behöver skapa oss en bild av vad som har orsakat branden, säger polisens presstalesperson Sofia Jiglind.

En anhörig som SVT:s reporter på plats pratat med berättar att hennes barnbarn är fast på balkongen.

– Nu är jag lugn, men jag var hysterisk innan. Det är min skräck att det ska brinna i de här husen, säger hon.

Initiala branden släckt

Vid 9.45 meddelar Räddningsregion Bergslagen att den initiala branden är släckt och att styrkor som var på väg till platsen har kunnat vända tillbaka.

– Lägenheten är släckt och nu arbetar vi med att säkra trapphus från rök, berättar Daniel Langenbach, ledningsstöd på Räddningsregion Bergslagen.

Den kraftiga rökutvecklingen har gjort att räddningstjänsten och polisen uppmanat boende i fastigheten till så kallad inrymning: att gå in i sina lägenheter och stänga dörrar och fönster.

– Vissa har också valt, och haft möjlighet, att ta sig ut ur byggnaden, berättar Sofia Jiglind.

Tre personer har förts till sjukhus

En person fördes snabbt till sjukhus med ambulans, initialt med oklara skador. Hälso-och sjukvården meddelar på eftermiddagen att personens skador är livshotande.

Ytterligare två personer har förts till sjukhus med rökskador. En annan person har kontrollerats på plats, men personen behövde inte sjukhusvård.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Platsen är avspärrad och det ska genomföras en teknisk undersökning.

– Tekniker kommer gå in så snart värmen avtar, säger Sofia Jiglind på polisen.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här pågår räddningsinsatsen vid branden i Västhaga i Örebro. Se bilderna från platsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.