Öbo mäter hela tiden energiförbrukningen i sina nybyggda hus i Örebro. Ofta förbrukar de ungefär så mycket energi som det är tänkt, ibland till och med mindre. I de fall där där det går åt mer gör man kontroller för att se vad orsakerna är.
I de här fyra husen har förbrukningen varit högre än vad den skulle ha varit – och det börjar bli tydligt varför det är så.
Studentboendet Student city Rudbecksgatan Örebro
Ska dra: 84 kWh/kvm
Förbrukning 2017: 102 kWh/kvm
Förklaring: Hög varmvattenförbrukning och många fönster.
– Det blir väldigt många bostäder på väldigt liten yta, eftersom studentbostäderna är små. Vi vill ändå ha en stor fönstervolym för att få in mycket dagsljus och det gör att energivärdet går upp lite grand, säger Linus Larsson, miljöchef på Öbo.
När det bor många personer i ett hus märks det särskilt på hur mycket varmvatten som går åt. Här används ganska stora mängder varmvatten av både studenterna och en restaurang i bottenvåningen.
Lågenergihus Pålsbodagatan Ladugårdsängen
Ska dra: 23 kWh/kvm
Förbrukning 2017: 41 kWh/kvm
Förklaring: När huset drar så här lite energi kan några få hyresgäster som duschar varmt oftare än genomsnittet få stor betydelse på förbrukningen.
Adolf Mörners plan Adolfsberg
Ska dra: 61kWh/kvm
Förbrukning 2017: 67 kWh/kvm, men har haft problem med stora variationer.
Förklaring: Ett litet fel som gick att åtgärda.
Här varierade mätresultaten. Först var det bra värden, sedan dåliga. Eftersom huset ska vara en riktigt lågförbrukare av energi gör även små fel stor skillnad. Här visade sig felet vara lätt att åtgärda:
– Två ventiler som var trasiga som först inte öppnar alls när man vill ha värme och varmvatten, sen öppnar de väldigt mycket. Det gör att man får ut väldigt höga temperaturer och det ökar energiförbrukningen, säger Johanna Fridenberger, underhållsansvarig på Öbo.
Öbos huvudkontor
Ska dra: 42 kWh/kvm
Förbrukning 2017: 72 kWh/kvm
Förklaring: Kan vara byggfel – i kombination med annat.
En orsak kan vara att en restaurang ligger i bottenvåningen. Det betyder ökad varmvattenförbrukning jämfört med om ytan hade använts som kontor.
Men det finns också misstankar om att felaktigt isolerade rör leder till ökad energiförbrukning.
– Det skulle kunna vara en orsak till ökad förbrukning, men vi vet inte med säkerhet, säger Linus Larsson.
Rören kommer nu att kontrolleras.