En delad bild som visar två scener: Till vänster står en person bredvid en stor glob, omgiven av en ljus, neutral bakgrund. Till höger syns en stjärnklar natt där en komet framträder tydligt på himlen över en stad med ljusa prickar som representerar stadens belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer Åberg har fångat en unik komet på bild, som bara går att se i några dagar till. Foto: Elvira Ringeborn/SVT/Privat

Fysikläraren Kristoffer har fångat sällsynt komet på bild

Publicerad

En ovanlig komet kastas just nu ut ur solsystemet – och under några kvällar har man kunnat se den från jorden. Kristoffer Åberg, fysiklärare med ett starkt intresse för astronomi, har fångat den på bild. Vill man själv hinna skymta den får man skynda sig.

– Nu kan man bara se den med blotta ögat i några dagar till.

Det handlar om kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Den är tre kilometer och därmed en stor komet, enligt Kristoffer Åberg som är medlem i Örebro Astronomi.

– I förhållande till jorden är den liten, men skulle den träffa oss skulle det såklart vara katastrof. Den är dock fruktansvärt långt borta, så man behöver inte vara orolig, säger Kristoffer Åberg.

Fotograferar kometer

Han har varit intresserad av astronomi sedan han var liten och tack vare yrket som fysiklärare kan han kombinera intresset med arbetet. Han har fotograferat kometer förr men då har de varit mycket svagare i sitt ljus – därför blev de här bilderna bättre.

– Det är en väldigt ljusstark planet så man kan se den med blotta ögat. Nu börjar den röra sig bort från oss så den kommer bli svagare. Men det var jättekul att kunna fotografera den, säger Kristoffer Åberg.

Om man vill hinna se kometen bör man passa på att kika de kommande två kvällarna.

– Det är nu och aldrig mer. Den är på väg bort från oss och kommer aldrig mer tillbaka, säger Kristoffer Åberg.

Kristoffers bästa tips för att se kometen

• Det måste vara mörkt och molnfritt.

• Mellan klockan 19.00 och strax efter 20.00 har man bäst chans att se den. Vid 21.00 är det för sent.

• Var på en mörk plats där du inte blir störd av stadsljus. Ha fri sikt mot sydväst.

• Titta mot sydväst, ungefär där solen har gått ner. Kometen följer nämligen efter solen på himlen.

• Rikta mobilen mot sydväst, ta en bild och zooma in på bilden för att se om du ser kometen. Då vet du ungefär var du ska titta i verkligheten.

• Det finns appar att ladda ner som ritar upp stjärnhimlen precis där du är. Då kan appen lokalisera kometen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.