En ny studie ska undersöka om gammal och smal antibiotika kan användas mot infektioner för att minska utbredningen av antibiotikaresistens. Arkivbild. Foto: TT

Gammal antibiotika testas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Universitetssjukhuset i Örebro deltar i en nationell studie där antibiotika som tidigare ansetts omodern testas på nytt. Tanken är att det ska vara ett sätt att minska problemen med antibiotikaresistenta bakterier.

Genom att använda sig av äldre antibiotikasorter kan antibiotikaresistensen minska. Det är i alla fall vad Folkhälsomyndigheten hoppas. Därför ska antibiotika som tidigare ansetts omodern och under de senaste åren inte använts så mycket i Sverige skrivas ut till personer med urinvägsinfektion.

”Det är jättebra”

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, är en av de kliniker som deltar i studien.

– Jag tycker att det är jättebra, det är ett försök som går helt i linje med vad man har sagt ska ske för att vi ska minska problemen med antibiotikaresistens, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid USÖ.

Ett led i att fasa ut antibiotika

Hans Fredlund har varit med i diskussionerna med Folkhälsomyndigheten och är positiv till studien. Och han menar att ett av de största problemen med antibiotikaresistens att de används för länge.

– Ju längre period man använder samma antibiotika desto större blir problemen. Nu har vi några sorter som vi vet fungerar, men som inte använts på senaste tiden för att man tycker att det har funnits några effektivare sorter. Det är jättebra att använda dem igen.

Elva kliniker i Sverige ska delta i studien, där omkring 300 patienter kommer få testa äldre antibiotika för behandling av urinvägsinfektioner, en av de infektioner det skrivs ut mest antibiotika för i Sverige.

”Måste hitta alternativa behandlingar”

Försöket är ett led i att minska den totala antibiotikaanvändningen i Sverige, säger Hans Fredlund.

– Vi måste hitta alternativa behandlingar men fram tills att vi har gjort det kan det här vara ett sätt att minska problemen med resistens, säger han.

Studien planeras dra igång till hösten och väntas pågå i ett år. Patienterna kommer själva få välja om de vill delta i studien eller inte.

– De kommer kunna välja att säga att de vill ha modern antibiotika istället, säger Hans Fredlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.