Per Fritzell är vinmakare i Örebro län. Foto: Anders Nord / SVT

Gårdsförsäljning viktig fråga bland mindre öl- och vintillverkare

Uppdaterad
Publicerad

Per Fritzell som är vinmakare i Örebro län håller på och förbereder årets julglögg. Men om någon skulle vilja åka dit och köpa en flaska så är det tji. Än så länge är det nämligen förbjudet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, men provsmakning går bra.

– Efter sjutton år har vi fått utskänkningstillstånd. Det är väldigt positivt att folk som kommer hit kan få pröva våra produkter, säger Per.

Ensamma i EU

Sverige är det enda landet inom EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och det främsta skälet till det är att främja folkhälsan. Frågan har diskuterats länge och om gårdsförsäljning tillåts är man rädd för att Systembolagets monopol inte längre kan finnas kvar.

– Finland har sitt monopol Alko och i Finland är det tillåtet med gårdsförsäljning. Där finns närmare sjuttio småskaliga aktörer som har gårdsförsäljning och här i Sverige har vi noll just nu, säger Per.

Bättre ekonomi för småskalighet

Att få sälja egenproducerade alkoholhaltiga drycker skulle betyda mycket för öl- och vintillverkande mindre företag tror Per.

– Det är väldigt svårt att starta en verksamhet i liten skala idag, säger Per. Vi har haft tur under våra 20 år och har volymer och är representerade på Systembolaget. Det hade varit önskvärt att kunna sälja våra mindre småskaliga produkter som inte är så lätta att hitta här. Vi skulle slippa distributionskostnader och butikernas påslag.

Ännu en utredning

Enligt dryckesbranschrapporten 2019 finns det 697 företag i Sverige som tillverkar alkoholhaltiga drycker. Nästa år kommer regeringen tillsätta en statlig utredning som ska föreslå hur en gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske utan att Systembolagets monopol riskeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.