En uppdelat bild. En kvinna som är klädd i svart sitter ner och tittar in i kameran. Andra bilden visar en ballong som blir fylld med lustgas från en stor blå tub.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Viuhko Lidner som arbetar på mottagningen Maria ungdom i Örebro säger att de ser på ökningen med skräck för den oroväckande utvecklingen. Foto: SVT/Arkiv.

Giftinformationscentralen får rekordmånga frågor om lustgas

Publicerad

20 gånger fler samtal om lustgas på fem år – redan i mitten på oktober i år hade 441 samtal om tillbud kommit in till Giftinformationscentralen, vilket kan jämföras med 21 samtal under hela 2018.

– Det är tragiskt att så många behöver ringa, säger Lisa Viuhko Lidner, hälso- och sjukvårdskurator på Maria ungdom i Örebro.

På mottagningen får de hela tiden in rapporter av ungdomar om att lustgas finns lättillgängligt på bland annat fester.

Lustgas i Örebro län

Trots att Maria ungdom är oroliga över utvecklingen menar de att det är bra att folk vänder sig till Giftinformationscentralen med sina frågor.

– Vi hoppas att det beror på att allmänheten nu vet vart man ska vända sig, säger Lisa Viuhko Lidner.

Hemleverans

I Örebro kan man nu få lustgas levererat hem till sig, enligt ett företag som börjat marknadsföra på sociala medier.

– Annonsen är väl utformad och uppseendeväckande på många sätt, säger Lisa Viuhko Lidner.

– Det är tragiskt att människor skapar ekonomisk vinning av andra personers lust att ta skadliga preparat, fortsätter hon.

Utredning pågår

Förra året beslutade regeringen att en utredare ska se över om det finns behov av att förändra eller förtydliga regelverken kring frågor rörande tobak och alkohol. Utredningen ska också lämna förslag på hur skyddet för barn och unga kan stärkas, genom bland annat reglering av lustgas i berusningssyfte.

Utredningen skulle vara klar 31 oktober 2023 men kommer att redovisas sista mars 2024.

Antal frågor om lustgas till giftinformationscentralen

Antalet frågor till GICs telefonjour om inträffade förgiftningstillbud av olika allvarlighetsgrad. (Inte antalet faktiska fall då GIC kan få fler frågor om samma tillbud)

  • 2018 – 21 frågor
  • 2019 – 27 frågor
  • 2020 – 47 frågor
  • 2021 – 140 frågor
  • 2022 – 434 frågor
  • 2023 – 441 frågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas i Örebro län

Mer i ämnet