Andreas Axelsson, solceller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Axelsson berättar om den nya solcellsparken som planeras vid Dylta bruk. Foto: SVT

Gigantisk solcellspark planeras vid Dylta bruk

Uppdaterad
Publicerad

Om bara tre år kan ett område på 320 hektar vid Dylta bruk vara täckt med solceller. Så stora parker finns inte i länet i dagsläget.

Hällefors kommun tecknade nyligen ett avtal om att bygga en av landets största solcellsparker på cirka 15 hektar med en förväntad effekt på 12 megawatt.

Men redan om några år kan den tillhöra en av de mindre parkerna i länet. Företaget Alight planerar nämligen sedan tidigare att bygga en solcellspark i Brevens bruk på 230 hektar.

– Det finns en bra kombination av olika förutsättningar, säger Andreas Axelsson, projektledare på Alight.

Ny stor park

Nu står det även klart att de planerar att bygga en ännu större park på 320 hektar i Dylta bruk och ge mellan 200 och 250 gigawattimmar. Detta kan jämföras med de 2,4 gigawatt solkraft som enligt Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk solenergi, finns installerat i hela landet idag.  

– Det är väldigt lite jämfört med exempelvis Tyskland och Holland, säger hon.

I dag produceras 57 procent av all solenergi på småhusägares tak. En mindre andel produceras alltså på tak på stora fastigheter. Detta tror Anna Werner till stor del beror på de skatteregler som gör gällande att fastighetsägare som vill använda elen själva, måste skatta för detta. 

Taken räcker inte till

Enligt Svensk solenergi så skulle 15 procent av Sveriges elenergi kunna komma från solceller år 2030.   

– Men det förutsätter att vi bygger sådana här parker eftersom taken inte räcker till, speciellt inte som vi inte använder de riktigt stora taken, säger hon. 

Starta klippet för att höra varför området vid Dylta bruk har bra förutsättningar för en solcellspark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.