I ett gemensamt forskningsprojekt mellan Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och Konstfack i Stockholm kommer 2,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet spenderas för att undersöka ”hur estetiska metoder och begrepp från design kan tillämpas inom kreativ matlagning och dukning.”
– Vi vill öka kunskapen inom ämnena smak och lukt med hjälp av våra sinnen, samt att få igång en debatt kring konstnärlig forskning om haptikens roll i måltidens estetiska gestaltning. Eftersom många olika akademiska discipliner och professioner arbetar inom det haptiska fältet ska vi nu utveckla kunskapen genom konstnärlig forskning, säger professor Cheryl Akner-Koler på Konstfack i ett pressmeddelande från Örebro universitet.
Kokonstens sinnen ska vidgas
Och för dig som inte är familjär med begreppet, så kommer ordet ”haptik” ursprungligen från grekiskans ”haptomai” och betyder vidröra. Det är synonymt med ett aktivt känselsinne och sinnesupplevelser som att beröra, greppa och undersöka saker och känna händelser i vår omgivning.
I projektbeskrivningen finns några exempel på vad deltagarna kan utsättas för i den praktiska forskningsdelen. Bland annat att under sinnesstimulering av en tempererad ”rik och komplex” dryck skulptera i ett plastiskt material.
En annan laboration kan vara att överdriva egenskaperna hos ett köksverktyg eller ett bestick för att se hur detta stödjer eller motverkar användningen eller upplevelsen.
– Det här är ett värdefullt projekt som kan bidra till ökad kunskap och förståelse kring hantverket inom måltidsbranschen samtidigt som det är meriterande för våra lärare och forskare, säger professor Åsa Öström vid Restaurang- och hotellhögskolan.