En man klädd i en grå kostymjacka och svart skjorta står framför en grön växt. Bakgrunden visar en ljus och modern inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mokhtar Bennis, , gymnasie- och vuxenutbildningschef i Örebro, säger att han är tacksam för att gymnasieskolorna i hans kommun varit relativt skonade de senaste åren. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Gymnasiechefen i Örebro efter knivskärningen på Alléskolan: ”Man kan aldrig slappna av”

Publicerad

Knivskärningen på Alléskolan i Hallsberg bidrar till ökad oro. Det menar Örebro kommuns gymnasie- och vuxenutbildningschef Mokhtar Bennis. Han beskriver händelsen i grannkommunen som otäck.

– Man kan aldrig slappna av bara för att man själv inte drabbats på ett tag, säger han.

Det var den 7 november som två elever på gymnasiet Alléskolan i Hallsberg blev knivskurna i skolans lokaler.

Enligt Mokhtar Bennis har gymnasieskolorna i Örebro kommun hittills varit förskonade från liknande händelser.

– Inga knivar har beslagtagits på kommunens gymnasieskolor de senaste åtta, nio åren.

Däremot är det snart ett år sedan en 15-årig pojke dömdes till sluten ungdomsvård efter att han knivhuggit en jämnårig vid en fotbollsplan intill Engelbrektsskolan i Örebro.

Vill låsa gymnasieskolorna

Örebro kommun har inte agerat på något särskilt sätt efter händelsen på Alléskolan. Däremot pågår ett övergripande förebyggande arbete, där man just nu jobbar för att samtliga gymnasieskolor ska vara låsta.

Utbildningar i hur man kan agera vid PDV, pågående dödligt våld, är också en del i det förebyggande arbetet.

– Vi har även kontakt med polisen och säkerhetsavdelningen om vi märker att det händer något särskilt i stan. Så vi har örat mot rälsen, säger Mokhtar Bennis.

Så agerar skolan om en elev har kniv på sig

Ett första steg om skolan skulle upptäcka en elev med kniv på sig är att identifiera situationen och försöka få kontakt med eleven, menar han.

– Ibland är det ju inte så lätt och då kontaktar vi polisen. Med deras hjälp försöker vi då få tag i det farliga föremålet.

Han trycker på vikten av att fortsätta jobba systematiskt och att fortsätta utbilda eftersom det kommer nya elever och lärare.

– Den information vi ger måste upprepas hela tiden.

Starta klippet för att höra gymnasiechefen i Örebro berätta om det förebyggande arbetet mot farliga händelser i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.